beolvadás a baloldalba

2021.03.23. 09:46

Trócsányi László: az Európai Néppártból hiányzik a sokszínűség és a jövőkép

Az Európai Néppárt (EPP) a külső kihívásokkal szembenézve egyre kevésbé képes hű maradni értékeihez, és egyre kevésbé képes új elképzelések befogadására – jelentette ki Trócsányi László fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az Euractiv című brüsszeli hírportálon megjelent Válaszúton a Fidesz és az EPP című írásában kedden.

Trócsányi László közölte, az EPP-ből hiányzik a sokszínűség és a jövőkép. Szerinte, ha a pártcsalád nem gondolja újra az európai politikában játszott szerepét, a baloldal felé fog elmozdulni.

Az elmúlt évtized során az EPP fősodra egyre kevésbé képes hűnek maradni a kereszténydemokrata elvekhez, illetve befogadni a saját politikai pártcsaládján belüli különböző elképzeléseket.

Az EPP figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy az eltérő múltbeli tapasztalatok és elvárások azt eredményezik, hogy a tagállamok teljesen eltérően ítélik meg az európai integráció kérdését – hangsúlyozta.

„Sajnálatos módon Európa újraegyesítése óta az EPP-fősodor számára nehézséget okoz, hogy befogadó viták pluralista színtere legyen” – fogalmazott.

Ezzel összefüggésben kijelentette:

mindig is a sokszínűségben rejlett Európa ereje, az EPP többsége azonban elmulasztotta, hogy éljen ezzel. Ehelyett egy olyan egyoldalú vitát támogatott, mely készségesen kompromisszumot kötött a baloldallal

- írta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Magyarország az európai keresztény értékek védelmére törekszik, egyre inkább a baloldal és az EPP-többség támadásainak célpontjává vált a „jogállamiságnak” nevezett elvont ideológiai értékek miatt.

Ha az EPP nem gondolja újra európai politikai szerepvállalását, hamarosan teljesen beolvad a baloldalba.

A Fidesznek azonban fel kell élesztenie a kereszténydemokrata hagyományt, és ennek megfelelően kell újraszerveznie az európai politikát – hangsúlyozta az EP-képviselő.

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportjából azután, hogy a néppárti frakció elfogadta az alapszabály módosítását. A Fidesz március 18-án döntött amellett, hogy elhagyja a pártcsaládot.

Trócsányi László elmondása szerint a Fidesz tizenkét képviselője azért döntött úgy, hogy kilép az Európai Néppártból, mert az EPP működési szabályzatának módosításait a demokratikus normáktól való jelentős eltérésként értékelték, valamint úgy gondolták, a jelenlegi járványhelyzetben a róluk szóló vita és szavazás rosszul időzített és helytelen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában