tragédia

2021.02.14. 19:26

Tovább emelkedett az indiai gleccserszakadás halálos áldozatainak a száma

Még reménykednek abban, hogy további túlélőkre bukkannak.

Ötvenre emelkedett az észak-indiai gleccserszakadás halálos áldozatainak a száma, 154 embert még mindig keresnek – közölték vasárnap indiai hivatalos források.

Az Uttarakhand államban egy hete bekövetkezett gleccserlavina megrongálta egyebek közt az Alaknanda folyón megépített két vízerőművet és több hidat is. Csütörtökön fúrási munkák kezdődtek az egyik erőmű 2,5 kilométer hosszú, a katasztrófa nyomán beomlott alagútjánál, a több tonna sár, jég és kő mögött ugyanis legalább 35 ember rekedhetett.

Az államban található Csamoli körzet egyik kormányhivatalnoka, Szvati Badorija újságíróknak azt mondta, még reménykednek abban, hogy további túlélőkre bukkannak.

A gleccserszakadás okát egyelőre nem tudják, de környezetvédők szerint a baj oka lehet a térség túl gyors infrastrukturális fejlesztése és a klímaváltozás is.

Uttarakhand (2007. január 1-je előtt Uttaráncsal) államot 2000-ben hozták létre, előtte a terület Uttar Prades államhoz tartozott. A területen gyakran történnek villámárvizek és földcsuszamlások. 2013-ban a rekordmennyiségű eső árvizet idézett elő, és csaknem hatezer ember halálát okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában