Ország-világ

2019.06.20. 09:50

Törvényt hoznának a PET-palackok és italdobozok visszaváltásáról Szlovákiában

A visszaváltásra vonatkozó törvényt első olvasatban 120 képviselő támogatta.

A parlament második olvasatba utalta az egyszer használatos italcsomagolásra vonatkozó betétdíjas rendszerről szóló jogszabályt – írja az ujszo.com.

 

Világviszonylatban egyre fontosabbá válik a környezet védelme. Örömmel tölt el, hogy ezt a szlovák parlament honatyái is tudatosítják. Olyan modern és hatékony jogszabályt kell elfogadtatnunk, amely megszabadítja a természetet a műanyagoktól“

– jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.


Az új törvényjavaslatot, amely jelentős mértékben csökkenti majd a természetben eldobott palackok és dobozok mennyiségét 120 honatya szavazta meg. Évente közel egymilliárd PET-palack kerül forgalomba az országban, ebből mintegy 400 millió hulladéklerakón, vagy ami még ennél is rosszabb, a természetben végzi. A visszaváltásnak köszönhetően az italcsomagolás kb. 95 százaléka oda kerül majd, ahova való, vagyis az újrafeldolgozó üzemekbe. A gyakorlatban 2022-ben, a teljes logisztikai rendszer kiépítését és a visszaváltó automaták üzembe helyezését követően indulhatna a visszaváltás.

Címkék#Szlovákia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában