Ország-világ

2018.10.15. 20:26

Történelmi jelentőségű leletre bukkantak egy Norvég halomsírban

Egy vaskori viking hajó maradványaira bukkantak a Norvégia déli részén lévő Halden város közelében egy hajósírban.

Földradarral végzett talajvizsgálatok során bukkantak a hajóalakú körvonalakra - mondta Knut Paasche, a Kulturális Örökséget Kutató Norvég Intézet (Niku) munkatársa hétfőn egy sajtótájékoztatón.

A lelet nagyon izgalmasan. Mivel csak három jó állapotban megmaradt viking hajósírt találtunk eddig, ennek biztosan nagy történelmi jelentősége lesz.

- mondta a szakember.


A hajó maradványait 50 centiméterrel a felszín alatt találták egy halomsírban, a monumentális Jellhaugen halomsír közelében.


 A kutatók szerint a mintegy 20 méter hosszú lelet a korai északi vaskorszakból származhat (500 és 1030 közötti időből). A hajó mellett legalább hét további halomsírt és öt hosszúház maradványait találták meg.


Arról egyelőre nincsenek információik a szakértőknek, milyen állapotban maradt meg a hajó. Legalább a hajótőkét és fenékpallót tartalmazó alsó része megőrződhetett a véleményük szerint. A sírhalom felső részét a 19. század végén mezőgazdasági célokból elhordták.


A továbbiakban újabb talajvizsgálatokkal szeretnének megtudni még többet a hajóról anélkül, hogy kiásnák és ezzel kitennék az elemek hatásának. Nem kizárt azonban, hogy később mégis kiássák.


Nagyon ritkák a jó állapotban megőrződött viking hajók. Norvégiában eddig csak három darabot fedeztek fel, legutóbb 1903-ban. A megtalálási helyük alapján Gokstad-, Oseberg- és Tune-hajónak nevezett leleteket az Oslóban lévő Viking Hajómúzeumban állították ki.


A hajók fontos elemei voltak a vikingeknél a magas rangú személyek temetési szertartásainak. A lakosság többi részét csak csónakokban vagy csónakalakú kőrakásokban temették el - mondta el Wolfgang Neubauer, a kutatásban résztvevő osztrák Ludwig Boltzmann intézet vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában