Ország-világ

2016.05.01. 13:54

Többszörös bért kapnak a szlovák polgármesterek a magyar kollégáiknál

Jellemzően kétszer-háromszor többet keresnek. Ráadásul ott a fizetés évről évre nő. Hírgrafikánkban láthatják a példák segítségével a tetemes különbséget.

kisalfold.hu

Magyarországon 2014-ben léptek életbe a polgármesteri bérek új szabályai, s az összegek azóta nem emelkedtek. Akkor a kisebb helységek vezetői jártak rosszul, a nem főállású településvezetők közül ma sokan közmunkásbért kapnak, míg mások akár 100 ezer forintot is bukhattak. Utóbbiak közé tartozik Laki György, az 1300 lelkes Kajárpéc vezetője.


„A kevesebb pénzt elfogadtam, azt viszont erkölcstelennek tartom, hogy a helyettes államtitkárok bérét a miniszter felemelheti harminc százalékkal, a képviselő-testület viszont ezt nem teheti meg a polgármester fizetésével. Úgy látszik, amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek" – mondta Laki György. Szerinte az 500 lelkesnél kisebb falvak nem főállású polgármestereinek a tiszteletdíja megalázó, hiszen szinte a közmunkásbérrel egyezik meg.


Ez valóban így van – erősítette meg lapunknak Léhner Dezső, Bakonygyirót első embere, aki nem főállásúként bruttó 75 ezer forintot keres, amiből kézhez alig valamivel több mint 50 ezer forintot kap. Mindez szerinte azért is igazságtalan, mert az egész falu költségvetéséért felel és rengeteget kell dolgoznia a falu érdekében. A győrsági Ferenczi Zsolt ugyancsak társadalmi megbízatású polgármester, de miután települése 1500 lelkes, ő bruttó 149 ezer forintot keres. „Költségtérítésem is csak 22 ezer forint, ami a benzinköltséget sem fedezi" – jegyezte meg.

Elhalt indítványok


Ez azért baj elsősorban, mert hosszabb távon minden bizonnyal negatív következményei lesznek a települések fejlődésére, működésére, ha az elöljárókat ennyire nem fizetik meg – az nem várható el, hogy sokan pusztán szerelemből dolgozzanak falujukért. Az elmúlt másfél évben több ízben volt szó arról, hogy változtatnak a törvényen, és emelik a polgármesterek apanázsát – előfordult, hogy fideszes parlamenti képviselő nyújtott be erre javaslatot –, a kezdeményezések azonban sorra elhaltak. Pedig ezekben az indítványokban még csak nem is az szerepelt, hogy a szlovák szinthez kellene igazítani az összegeket.

Laki György kajárpéci polgármester szerint megalázó az 500 lelkesnél kisebb falvak nem főállású polgármestereinek tiszteletdíja. Fotó: B. A.

Laki György kajárpéci polgármester szerint megalázó az 500 lelkesnél kisebb falvak nem főállású polgármestereinek tiszteletdíja. Fotó: B. A.

Az átlagbérhez kötve


Szlovákiában a települések irányítóinak bérét az országos átlagbér és egy szorzószám alapján határozzák meg; a szorzószám annál nagyobb, minél nagyobb a település. Emiatt az összeg a magyar gyakorlattal szemben minden évben automatikusan emelkedik, hiszen az átlagbér is nő. Ráadásul a képviselő-testületeknek megvan az a joga, hogy az alapösszeget akár 70 százalékkal eltérítsék, felemeljék.


Ott a legapróbb, 500 lelkesnél kisebb falvak főállású első emberei is bruttó 400 ezer forint felett keresnek, de akár csaknem 700 ezer forintot is kaphatnak. A különbség három-négyszeres magyar kollégáikhoz képest. Ha más településkategóriákat vizsgálunk, másfélszerestől háromszorosig terjedő eltéréseket találunk. Egy példa: Borkai Zsolt győri polgármester fizetése bruttó 972 ezer forint, az ő bérét ugyanis még 2014 novemberében 30 százalékkal eltérítette a helyi közgyűlés. Ugyan a megyei kormányhivatal tavaly törvényességi észrevételt tett emiatt, ezt azonban a közgyűlés nem fogadta el, s az összeg azóta is változatlan. A politikus, ha egy szlovák nagyvárost irányítana, akár csaknem 1,7 millió forintot is kereshetne, s hiába megemelt a bére, a szomszéd országban sok 3001–5000 lakosú település vezetője többet keres nála.

A magasabb összeget még meg is emelik


A csallóközi, 460 lakosú Doborgaz (Dobrohost) vezetője, Boráros József a Kisalföldnek elmondta: az ő alapfizetését 35 százalékkal emelték meg, így forintba átszámolva mintegy 550 ezret keres, de a közeli falvakban – így Vajkán (Vojka nad Dunajom), Nagybodakon (Bodíky) – mindenhol a maximális, 70 százalékkal emelt bért adják a polgármesternek. Megtudtuk tőle azt is, hogy míg Magyarországon a polgármesterek bruttó fizetésük 15 százalékát kitevő költségtérítési átalányt kapnak, addig Szlovákiában ezt a rendszert nem ismerik.


Ott az önkormányzatok költségvetésében van elkülönítve reprezentációs keret, amiből kifizetik az ilyen kiadásokat, emellett az elöljáró gépkocsifutását külön elszámolással megtérítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában