Ostrom alatt áll Európa

2020.09.28. 18:02

Több tucat határsértőt tartóztattak fel a szlovén hatóságok a hétvégén

Többségükben bangladesi és pakisztáni állampolgárok voltak, akik gyalogosan, illegálisan lépték át a határt.

A szlovén hatóságok 144 határsértőt tartóztattak fel a hétvégén, és több embercsempészt vettek őrizetbe – közölte a belügyminisztérium hétfőn.

A délnyugat-szlovéniai Ilirska Bistrica körzetében több tucat migránsra bukkantak a hatóságok, többségükben bangladesi és pakisztáni állampolgárokra, akik gyalogosan, illegálisan lépték át a határt.

A kelet-szlovéniai Ormoz közelében egy kisteherautóban 22 bangladesi állampolgárt fedeztek fel, a gépjárművet egy moldovai és egy ukrán állampolgár vezette. A horvát határhoz közeli Celje városa mellett pedig egy belga sofőr furgonjában találtak 34 migránst.

Az embercsempészeket őrizetbe vette a rendőrség, és vádat emelt ellenük. A szlovén parlament által június közepén elfogadott új törvény szerint háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki rájuk.

Ales Hojs belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a számok azt mutatják, hogy jelentősen nőtt az embercsempészek aktivitása, de a szlovén rendőrök jó munkát végeztek, mert közel százat vettek eddig őrizetbe közülük.

Hozzátette: a rendőrség ismét kérni fogja, hogy a parlament aktiválja a védelmi törvény 37. cikkét, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet zavargó csoportok és tömegek megfékezésében.

Azaz a katonaságot ugyanolyan jogokkal ruházza fel, mint a rendőrséget. A javaslatot korábban a baloldali ellenzéki pártok elutasították, a törvény aktiválásához kétharmados többségre van szükség.

A miniszter úgy vélte: mivel az új uniós migrációs csomag nem oldja meg az illegális bevándorlás kérdését, Szlovénia a jövőben várhatóan betiltja a migránsok szabad mozgását az országban.

A befogadóközpontokban kell maradniuk mindaddig, amíg menekültkérelmük elbírálás alatt áll – húzta alá. Szavai szerint ugyanis az illegális bevándorlók többsége visszaél a nemzetközi védelem intézményével.

A parlament nemsokára dönt a külföldiekről szóló törvény módosításról, amely már szigorúbban határozza meg a menedékhez való jogot – emelte ki.

Hojs jelezte továbbá, hogy Horvátország és Szlovénia fontolóra veszi a közös határellenőrzés lehetőségét.

Zágráb azt javasolta, hogy a két ország rendőrei közösen járőrözzenek. A tárcavezető szerint azonban sokkal hatékonyabb lenne, ha a horvátok a horvát oldalon, a szlovének a szlovén oldalon kisebb csoportokban, úgynevezett „cipzár” rendszerben ellenőriznék a határokat.

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában 10 220 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 3,3 százalékkal többet az előző év ugyanezen időszakához képest, valamint 6823 embert toloncoltak vissza más országokba, a legtöbbet, 6781-et Horvátországba.

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában