Ország-világ

2019.05.31. 17:31

Több tonna szemetet küldenek vissza Kanadába a Fülöp-szigetekről

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, akkor is, ha ez háborúhoz vezet.

Csaknem hetven konténernyi szeméttel megrakott hajót indítottak útnak a Fülöp-szigeteki hatóságok Kanada felé péntekre virradóra, miután a múlt héten Manila hiába sürgette Kanadát: szállítsa vissza azt a tetemes mennyiségű szemetet, amelyet öt éve rakott le a délkelet-ázsiai országban.


Wilma Eisma, a Fülöp-szigeteki Subic Bay szabadkikötő felügyelője megerősítette, hogy az éjszaka több tonna szemetet pakoltak fel az M/V Bavaria nevű teherszállító hajóra, és elindították a kanadai Vancouver felé. A hajó körülbelül 20 nap múlva érkezik meg.

    

Környezetvédelmi aktivisták, köztük a Greenpeace nemzetközi szervezet tagjai üdvözölték Manila lépését.

Több tonna szemetet küldenek vissza Kanadába a Fülöp-szigetekről

   

Ottawa májusban már jelezte, hogy kész visszaszállítani az öt éve odahordott szemetet, a környezetvédelmi miniszter azonban hozzátette, előbb biztosítani akarják, hogy a hulladékkezelés a kanadai biztonsági és egészségügyi előírásoknak megfelelően történjen.

    

Salvador Panelo Fülöp-szigeteki elnöki szóvivő viszont túl távolinak mondta a megszabott határidőt, és a múlt héten közölte, hogy Manila egy hajózási magánvállalattal szállíttatja vissza a hulladékot Kanadába.

Nem fogjuk megengedni, hogy szemétlerakóként kezeljenek minket"

- hangsúlyozta újra a szóvivő.

    

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, akkor is, ha ez háborúhoz vezet.

    

A Fülöp-szigetek többször tiltakozott diplomáciai úton Kanada késlekedése ellen, amióta egy bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy a szemetet vissza kell szállítani az észak-amerikai országba.

    

A több száz konténernyi szemetet - műanyag palackokat, zacskókat, újságpapírokat és használt pelenkákat - a Chronic Plastics nevű, azóta megszűnt ontariói székhelyű vállalat szállította a szigetországba, azt állítva, hogy a konténerek újrahasznosítható műanyagot tartalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában