Ország-világ

2017.08.23. 19:11

Több területen nagyon magas lehet a parlagfű pollenkoncentráció

A következő napokban egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet a parlagfű pollenkoncentrációja - hívták fel a figyelmet a hivatalos tisztiorvosi Facebook-oldalon szerda délután.

mti

Azt írták: a parlagfű pollenkoncentrációjának fokozatos emelkedése várható: az Alföldön, a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el ismét a nagyon magas szintet. 


Emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas, illetve nagyon magas szintet. A csalánfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége általában a közepes-magas tartományban alakul. Az üröm és a libatopfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony koncentrációban van jelen, de előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is - fejtették ki.


Az Országos Közegészségügyi Intézet szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet, hogy többnapos, térképes pollenkoncentráció előrejelzést is készítenek az ország teljes területére. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer fokozatainak megfelelően színezett térképek jó tájékozódási alapot jelenthetnek az allergiások számára arról, hogy az elkövetkező napokban milyen pollenterhelésre, illetve milyen erősségű tünetekre számíthatnak.


Az aktuális előrejelzés elérhető a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf oldalon - áll az OKI közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában