Ország-világ

2021.10.23. 13:29

Több százezres tömeg a Békemeneten, néhány ezren a baloldal rendezvényén (videó)

A több százezer emberből álló menet a Műegyetemtől indult az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán felállított színpadhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mondott ünnepi beszédet.

Budapest, 2021. október 23. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevõi a Szabadság hídon az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A menethez útközben csaknem annyian csatlakoztak, mint amennyien a „Soha többé!” feliratú molinó mögött indultak. Többen nemzeti színű, mások székely zászlókat lobogtattak, sokan „Stop Gyurcsány!” feliratú táblákat tartottak a magasba.

A résztvevők többször skandálták, hogy „Ria, ria, Hungária”, valamint azt, hogy „Viktor, Viktor”. Voltak, akik EU=CCCP feliratú transzparenst tartottak a magasba.

A résztvevők egy kifeszített molinó mögött vonultak, amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, DK-elnök arcképe, egy 2006-os lovasrohamot ábrázoló fotó és a „Soha többé!” szöveg szerepelt.

Az alábbi videón a Hír TV Békemenetről szóló videóját nézheti meg, alatta részletes tudósításunkat olvashatja:

15:00 – Elképesztő tömeg gyűlt össze szombaton kora délutánra a Békemenet kezdetére. A 15 évvel ezelőtti rendőri erőszak áldozataira és az '56-os hősökre is emlékeztek a Békemenet résztvevői. Az október 23-i rendezvényre vidékről is rendkívül sokan érkeztek.

14:34 – A demonstrálók elérték a Magyar Nemzeti Múzeum kertjét, ahol megtekinthetik a Magyar Nemzet fotóriporterei által készített felvételeket, amik a 2006. október 23-án történteket örökítették meg, ekkor ugyanis a Gyurcsány-terror ismét vérbe borította a pesti utcákat. Továbbá a múzeum mellett felállított kivetítőkön videókat mutatnak a tizenöt évvel ezelőtt történtekről.

14:32 – Az olasz UGL szakszervezet is képviselteti magát a Békemeneten, akik az Avanti ragazzi di Buda dalt éneklik.

14:24 – A Békemenet csendben és nyugodtan tart a Kálvin tér felé, a tömegben sok fiatal is együtt tart az idősebb generáció tagjaival.

14:18 – A menet eleje most érkezett a Fővám térhez és halad tovább az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződéséhez, ahol csatlakozik az állami rendezvényhez.

A Békemenet résztvevői a Műegyetem rakparton
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

14:00 – A nagy tömeg miatt a tervezettnél hamarabb vette kezdetét a Békemenet. A menet elején található molinón a következő olvasható:

Soha többé!

13:51 – Csizmadia László egy rövid beszédet intézett a Békemenet résztvevőihez, aki elmondta:

elsősorban emlékezni gyűltünk össze, de üzenni is akarunk, hogy nem kérünk a Gyurcsány-terrorból és a Soros-féle nyílt társadalom ideológiájából.

Továbbá a CÖF elnöke arra kérte az embereket, hogy csendben, békésen vonuljanak és ne adjanak okot a provokációra.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumának elnöke beszédet mond a CÖF-CÖKA Békemenetén a Szabadság hídnál az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

13:44 – Eddig lehetett csatlakozni a Békemenethez a szervezők kérése szerint. A tömeg elején vonul majd Csizmadia László, a szervező Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) elnöke, továbbá ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a szervezet szóvivője, de velük tart Bayer Zsolt publicista, lapunk munkatársa, valamint Azbej Tristan államtitkár is.

13:33 – Zúg a Szent Gellért tér, miután az emberek elkezdték énekelni a Székely himnuszt.

Dömötör Csaba, parlamenti államtitkár is egy videóval illusztrálta, mekkora embertömeg gyűlt össze:

13:26 – A tömeg a Műegyetemtől, egészen a Petőfi híd budai hídfőjéig ér. Sokan várják, hogy meginduljon a vonulás. A gyülekezők között látni székely lobogókat, tehát ismét sokan érkeztek Erdélyből is, hogy részt vehessenek a Békemeneten. Továbbá nagy számban jelen vannak lengyelek és olaszok is, hogy ezzel is kifejezzék támogatásukat.

12:39 – Óriási hullámokban érkezik a tömeg a Békemenet kiindulópontjához, a Műegyetem elé. A résztvevők zászlókkal, településjelző táblákkal, jó hangulatban sétálnak az indulás helyszínére, többen útközben is lobogókat, sálakat, kitűzőket vásárolnak – közvetít az eseményről a Magyar Nemzet.

Egy idősebb férfi és felesége lapunknak nyilatkozva elmondta, Tiszaroffról érkeztek a Békemenetre, családi hagyományként vesznek részt a Békemeneten. Mint közölték, 156 kilométert utaztak, hogy részt vegyenek a meneten, reménykednek annak eredményességében, az ellentüntetéseket pedig a nemzet szégyenének nevezték.

Vidékről is sokan érkeznek

A 15 évvel ezelőtti rendőri erőszak áldozataira és az ’56-os hősökre is emlékeznek a békemenet résztvevői. Az október 23-i rendezvényre vidékről is rendkívül sokan érkeznek. A legtöbben azért vesznek részt a békés demonstráción, hogy a hazai ellenzéknek és Brüsszelnek is megmutassák:

támogatják Magyarország jelenlegi kormányát.

Székelyföldi magyarok százai érkeznek

Erdély több településéről érkeznek megemlékezők a békemenetre. A folyamatosan romló romániai járványhelyzet miatt a beutazás védettségi igazolványhoz kötött. Az autóbusszal utazó csoportok esetében pedig több indulási ponton is gyorstesztet végeznek az indulókon. A beutazó magyarok között többen is vannak, akik az összes eddigi békemeneten részt vettek. Makfalva polgármestere elmondta: nagyon fontos, hogy jelenlétükkel is megmutassák: a székelység kiáll a magyar kormány mellett – közölte a Békemenet beharangozójában a HírTV.

Kárpátalja is képviselteti magát

Az eddigi békemenetekre rendszeresen utaztak Kárpátaljáról is, akik külhoni magyarokként fontosnak tartották, hogy kiálljanak Magyarország nemzeti kormánya mellett. Nincs ez máshogy idén sem. Csapon, a kis kárpátaljai határvárosban már hajnali négy órakor félszázan várták a busz indulását. A csoport az ungvári járás magyarlakta településeit fogja képviselni a békemeneten.

A Civil Összefogás Fórum által szervezett Békemenet résztvevői 13 órától gyülekeznek a Műegyetem előtt, ahonnan a tizenöt évvel ezelőtti gyurcsányi terror útvonalán vonulnak a résztvevők a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez. Az ott felállított színpadon délután 15.30-kor folytatódik a megemlékezés, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Már tegnap elkezdődtek a programok

A budapesti programok október 22-én, 14 órakor kezdődtek az ötvenhatos műegyetemi emlékműnél, majd az ünnepség után 16 órakor indult el a hagyományos fáklyás menet a Bem József térre, ahol 17 órakor megtartották a megemlékezést – írta meg a Magyar Nemzet.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából rendezett fáklyás emlékmenet résztvevői Budapesten, a Szent Gellért rakpartnál 2021. október 22-én.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Szombaton, október 23-án a hagyományoknak megfelelően reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek a programok zászlófelvonással. Az Országházban 10 és 16 óra között tekinthető meg a Szent Korona.

A baloldal provokációra készül

Az egyesült baloldal programot szervez, délután négy órakor közös ünnepi megemlékezést tartanak a Hősök terénél. Dobrev Klára mellett felszólal Márki-Zay Péter is, aki az előválasztás utáni, múlt vasárnapi beszédében a békemenet résztvevőivel szemben nyílt provokációra szólította fel híveit. „Már most kérem azt, hogy akik a jövő hétre bejelentett békemenet útvonalán laknak, azok már most jelentkezzenek, függesszenek ki molinókat” – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Bencsik András, a Békemenet egyik „arca” és szervezője azt mondta, hogy a rendezvényt ismét a szeretet és a féltés jegyében tartják, ugyanis ma ismét „a gonosszal kell megmérkőzni” annak érdekében, hogy

soha ne ismétlődhessen meg, ami 2006-ban történt, hogy egy kormány a népére támad.

A szervező, aki hungarikumnak nevezte a Békemenetet, úgy fogalmazott, hogy az útvonalon „szembe fordulunk azzal a sötét fenyegetéssel, amit a Gyurcsány-kormány 15 évvel ezelőtt képviselt (…) egyszer és mindenkorra azt a szörnyűséget el akarjuk törölni”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte: mindenkit óva int attól, hogy bármilyen provokációnak felüljön.

„Mivel nem baloldali kormány van hatalmon, ezért szemkilövetés, ártatlan emberek megveretése, csonttörés és egyebek nem várhatók”

– jegyezte meg a tárcavezető. Közölte azt is: aki rendelkezik oltással, főleg aki hárommal is, az nagyobb kockázat nélkül lehet jelen az október 23-i rendezvények valamelyikén. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a koronavírus elleni védekezésben a legfontosabb az oltás, bárki hordhat maszkot, de a kormány egyelőre nem hozott ilyen kötelező döntést.

Megerősítette: a gyülekezési jog korlátozások nélkül gyakorolható október 23-án.

Borítókép: a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői gyülekeznek a Műegyetem rakparton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában