titkos ajtó

2019.12.13. 14:54

Több mint ezer műtárgyat mentett meg a terroristáktól egy szíriai múzeum

Több mint ezer antik műtárgyát rejtette el sikerrel az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai elől az észak-szíriai Rakka városának múzeuma – jelentették be a héten szíriai illetékesek.

A múzeumot, amely hajdanán csaknem 7 ezer antik műtárgyat őrzött, kifosztották és megrongálták a szíriai polgárháborúban. Gyűjteményének nagy része akkor veszett oda, amikor az Iszlám Állam terrorszervezet megszállta a várost 2014-ben.

Rakka 2017-es visszafoglalása óta a városvezetés az intézmény helyreállításán és a gyűjtemény megmaradt darabjainak felkutatásán dolgozik.

Maamún Abdul-Karim, a szíriai múzeumokért és műemlékvédelemért felelős kormányügynökség korábbi vezetője szerint a háború kezdetén csaknem 5800 tárgyat rejtettek el az intézmény dolgozói.

A város felszabadítása óta ebből végül 1097 tárgy – köztük római kori mozaikok, különböző korokból való pénzérmék és stukkódíszek – került elő.

A ma már a Damaszkuszi Egyetemen tanító Abdul-Karim szerint a megmaradt tárgyak többsége egy raktárból került elő a város peremén, ahol föld alatti kamrákban és titkos ajtók mögé sikerült elrejteni őket. A helyi banképületbe elrejtett tárgyakat az Iszlám Állam harcosai felfedezték és elvitték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában