vizsgálat indul

2020.03.05. 07:13

Tizenkétezer náci nevét felsoroló listára bukkantak Argentínában

A listára egy argentin nyomozó bukkant rá egy régi Buenos Aires-i raktárépületben.

Argentínában előkerült egy lista 12 ezer náci nevével, akik az 1930-as évektől a latin-amerikai országban éltek – közölte a Simon Wiesenthal Központ (SWC) nevű zsidó emberi jogi szervezet.

Az SWC keddi tájékoztatása szerint egy argentin nyomozó bukkant rá a náci szimpatizánsok listájára egy régi Buenos Aires-i raktárépületben.

A központ a honlapján közzé is tette a lista egy részét.

A lajstromon szereplők nagy része pénzt utalt át a zürichi székhelyű – mai nevén – Crédit Suisse pénzintézetnél vezetett bankszámlákra. „Úgy gondoljuk, hogy ezeken a hosszú ideje nyugvó számlákon olyan pénzt helyeztek el, amelyet a nemzetiszocializmus zsidó áldozataitól loptak el” – közölte a szervezet.

A Simon Wiesenthal Központ írásban kért engedélyt, hogy betekinthessen a bank archívumába.

A náci háborús bűnösök után nyomozó szervezet szerint a lajstromon szereplők közül többen is kapcsolatban álltak a nácik rezsimjével összefüggésbe hozható vállalatokkal, amelyek „a második világháború alatt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által vezetett feketelistán szerepeltek”.

Az SWC hozzátette: argentin náci csoportok megpróbálták megsemmisíteni a bizonyítékokat az akták elégetésével.

A Crédit Suisse bank az argentínai bejelentésre reagáló állásfoglalásában emlékeztetett arra, hogy 1997 és 1999 között vizsgálóbizottság nyomozott a holokausztáldozatokhoz köthető svájci bankszámlák ügyében. Ennek munkája révén már megpróbálták a lehető legteljesebb képet kialakítani a témáról. A bank ugyanakkor bejelentette, hogy ismét megvizsgálja az ügyet.

A második világháborút követően több tucat náci háborús bűnös, köztük Josef Mengele és Adolf Eichmann is Argentínába menekült, ahol hamis személyazonosság alatt éltek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában