Ország-világ

2018.11.15. 07:32

Theresa May: "vagy ez a megállapodástervezet lesz, vagy nem lesz megállapodás, esetleg Brexit sem"

A jóváhagyott megállapodástervezetet miatt csütörtökön lemondott a Brexit-ügyi miniszter mert nem támogatja a jóváhagyott megállapodás-tervezetet, csütörtökön lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal.

A brit miniszterelnök szerint csak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló jelenlegi megállapodástervezettel képzelhető el az Egyesült Királyság zökkenőmentes kilépése az Európai Unióból.


Theresa May, aki csütörtökön tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a tervezetről, kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

    

May parlamenti felszólalása előtt nem sokkal bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a kormány által előző este jóváhagyott megállapodástervezetet.

    

Ugyancsak csütörtökön lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal.


Frissítve:

Az 585 oldalas dokumentummal rendkívül elégedetlen a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora is, olyannyira, hogy e frakciócsoport több képviselője felvetette a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezésének lehetőségét.

    

Theresa May ugyanakkor csütörtöki alsóházi tájékoztatójában kijelentette: a tárgyalóküldöttségek által Brüsszelben e hét elejére kidolgozott, a brit kormány által szerda este jóváhagyott megállapodástervezet még nem végleges, egyelőre tervezetről van szó, amelyben annak feltételei szerepelnek, hogy az Egyesült Királyság miként tudja zökkenőmentesen elhagyni az Európai Uniót jövő márciusban.

    

A kormányfő hangsúlyozta: a tervezethez kapcsolódó politikai deklaráció, amely a majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszer elemeit körvonalazza, olyan szabadkereskedelmi megállapodást irányoz elő, amely ambiciózusabb az Európai Unió által bármely más országgal eddig megkötött hasonló egyezményeknél.

    

Theresa May kiemelte azt is, hogy a megállapodástervezet biztosítja az Egyesült Királyságban élő több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár, illetve az Európai Unióban élő egymillió brit jogosultságainak további érvényesülését.

    

A tory Brexit-tábor részéről a leghevesebb támadások a megállapodástervezet azon elemét érik, amelynek alapján szükség esetén egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. Ez pótmegoldásként szerepel a tervezetben az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülésére, arra az esetre, ha a Brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig nem jönne létre átfogó megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszeréről.

    

A bírálók egyik fő kifogása az, hogy e megoldás végdátum nélkül lépne életbe. Dominic Raab is azzal a véleményével indokolta lemondását a Brexit-ügyi tárca éléről, hogy ennek alapján az EU megvétózhatná, ha London e szabályozási rendszerből saját döntése alapján ki akarna lépni.

    

Theresa May azonban csütörtöki alsóházi felszólalásában kijelentette: az átmeneti közös vámszabályozási keretrendszer csak pótmegoldás, amelyet valójában sem London, sem az EU nem akar használni. May szerint egy olyan "biztosítási kötvényről" van szó, amelyet a két fél arra az esetre kötött, ha az új kétoldalú kereskedelmi viszonyrendszer a Brexit utáni átmeneti időszak végéig nem öltene végleges formát.

    

A brit kormányfő kijelentette: az Európai Unió semmiféle jövőbeni partneri viszonyról nem lenne hajlandó tárgyalni e megoldási opció nélkül.

    

A csütörtöki miniszteri lemondásokra és a Brexit-megállapodást övező politikai viharra a font meredek gyengüléssel reagált. A csütörtök délutáni londoni kereskedésben a font egysége csaknem másfél százalékkal 1,275 dollár/fontig süllyedt az 1,30 dollárhoz közeli előző esti záró szintről, majd Theresa May alsóházi beszéde után valamelyes erősödéssel 1,28 dollár/font fölé emelkedett.



Korábban írtuk:

Lemondott a Brexit-ügyi miniszter, mert nem támogatja a jóváhagyott megállapodás-tervezetet


Lemondott tisztségéről csütörtökön Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszter, azzal az indokkal, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, a kormány által előző este jóváhagyott megállapodás-tervezetet.


Dominc Raab személyében nem egészen fél éven belül a második miniszter távozik a Brexit-ügyi tárca éléről.

    

Elődje, David Davis július 9-én mondott le, azzal az indokkal, hogy véleménye szerint a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé valószínű a brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos arányú győzelmével végződött - népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása.

    

A DExEU-t a referendum után hozták létre, és eddig két miniszter, Davis és Raab állt az élén.


Korábban írtuk:

Az Európai Unió több országának vezetője üdvözölte Theresa May brit miniszterelnök bejelentését, miszerint kormánya jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - jelentették hírügynökségek csütörtökön.


"Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatainak érdekében nagyon fontos, hogy a brit kilépés rendezett formában menjen végbe" - mondta ezzel kapcsolatban Stefan Löfven svéd ügyvezető miniszterelnök, akihez csatlakozott Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök is. "Zöld fény!" - írta a Twitteren a dán politikus.

    

Heiko Maas német külügyminiszter hasonló véleményt hangoztatott Berlinben.

    

"Ez nagy megkönnyebbülés" - fogalmazott a német diplomácia vezetője, hozzétéve: "több hónap bizonytalanság után végre kézzelfogható jelet kaptunk Londonból azzal kapcsolatban, hogyan képzelik el a kilépést" - mondta, hozzátéve, hogy mindkét oldalról továbbra is sok munkára van szükség. Megismételte továbbá, hogy Berlin a brit EU-tagság megszűnése után is szoros kapcsolatokat kíván fenntartani Nagy-Britanniával.

    

Sebastian Kurz osztrák kancellár szintén üdvözölte a megegyezést és köszönetét fejezte ki Michel Barniernek, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának az ügyben tett erőfeszítéseiért.

    

Juha Sipila finn miniszterelnök Twitteren jelentette be, hogy fontos lépésnek tartja a brit kormány szerdai döntését, de hozzátette, hogy a felekre még további fontos döntések meghozatala vár.

    

Charles Michel belga miniszterelnök ugyancsak óvatosságra intett. "Figyelmesen át fogjuk tanulmányozni az egyezmény szövegét, megvizsgáljuk, hogy mennyire van összhangban európai értékeinkkel" - közölte a megállapodással kapcsolatban Twitteren.

    

A szerda este közzétett megállapodás-tervezet szerint megkötések nélkül Nagy-Britanniában maradhatnak azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a Brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig már öt évet eltöltöttek az országban.

    

A tervezetben szerepel a London által kért átmeneti időszak is, amelynek célja az, hogy a brit gazdaságnak ne kelljen hirtelen, sokkszerűen alkalmazkodnia az új körülményekhez, és legyen idő a majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszer kidolgozására és fokozatos életbe léptetésére.


Korábban írtuk:

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, szerda este közzétett megállapodás-tervezet szerint megkötések nélkül Nagy-Britanniában maradhatnak azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig már öt évet eltöltöttek az országban.


Az 585 oldalas szövegtervezetet szerdán késő este tette közzé egy időben Nagy-Britannia és az Európai Unió, miután a brit kabinet ötórás vita után jóváhagyta.

   

 A tervezetben szerepel a London által kért átmeneti időszak is, amelynek célja az, hogy a brit gazdaságnak ne kelljen hirtelen, sokkszerűen alkalmazkodnia az új körülményekhez, és legyen idő a majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszer kidolgozására és fokozatos életbe léptetésére.

    

A tervezet szerint - amelyet még a brit parlamentnek is jóvá kell hagynia - azok a külföldi EU-állampolgárok, akik az átmeneti időszak végéig törvényesen és életvitelszerűen eltöltöttek öt évet az Egyesült Királyságban, állandó tartózkodási jogosultságot kapnak.

    

A viszonosság alapján ugyanez vonatkozik az EU-országokban élő brit állampolgárokra.

    

A dokumentum alapján azok a külföldi EU-állampolgárok, akik az átmeneti időszak végéig még nem töltöttek el öt évet az Egyesült Királyságban, szintén maradhatnak, amíg ki nem töltik az ötéves tartózkodási időszakot, és ezután ők is állandó letelepedési jogosultságot kapnak.

    

Ez a jog korlátozható lesz azok esetében, akik súlyos bűncselekményeket követtek el, vagy bűnöző életmódot folytatnak, illetve ha megpróbálnak visszaélni a letelepedést szabályozó rendszerrel.

    

A megállapodás-tervezet kitér az egyenlő bánásmódhoz fűződő, az Egyesült Királyságban élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárokat és hozzátartozóikat megillető jelenlegi jogosultságok védelmére és a diszkrimináció tilalmára is. A dokumentum szövege szerint ők jórészt a mostanival azonos, az Egyesült Királyság EU-tagságából eredő jogosultságok alapján dolgozhatnak, tanulhatnak, férhetnek hozzá közszolgáltatásokhoz és jóléti juttatásokhoz a Brexit után is.

    

Ezek a jogosultságok akkor változnak, ha a brit állampolgárok hasonló jogosultságai is módosulnak - fogalmaz a szövegtervezet.

    

A dokumentum szerint e jogosultságok kiterjednek a külföldi EU-állampolgárok azon hozzátartozóira is, akik 2020. december 31-én szintén már az Egyesült Királyságban tartózkodnak életvitelszerűen. A megállapodás-tervezet szerint a nagy-britanniai tartózkodásra jogosult EU-állampolgárokhoz a jövőben bármikor csatlakozhatnak hozzátartozóik - házastársuk, a velük polgári partnerségi vagy házasságon kívüli élettársi viszonyban állók, az eltartott gyermekek és unokák, illetve a gondoskodásra szoruló szülők és nagyszülők -, abban az esetben, ha a hozzátartozói viszony 2020. december 31-én már fennáll, és még fennáll akkor is, amikor az illető be akar utazni az Egyesült Királyságba.

    

A brit kormány már többször is hangoztatta, hogy mindenképpen szeretné, ha a Nagy-Britanniában törvényesen élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok a Brexit után is maradnának, függetlenül attól, hogy születik-e megállapodás London és az EU között a brit kilépés feltételrendszeréről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában