Ország-világ

2019.05.13. 11:41

The Washington Times: Orbán Viktor washingtoni látogatása új fejezetet nyithat

Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel - írta az amerikai lap vasárnap.

MTI

[namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel - írta a The Washington Times című amerikai lap vasárnap.


A publicisztika - amelyet April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete jegyez - hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kormányfő látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.


A Donald Trump amerikai elnökkel hétfőn tartandó tárgyalásokról szólva April Foley leszögezte: "Magyarország barátai, köztük én is, akik úgy gondolják, hogy a szoros viszony szövetségeseinkkel az Egyesült Államok külpolitikájának stratégiai érdeke, most széles körben megtapsolják e találkozót."


A korábbi nagykövet megállapította: Barack Obama elnök kormányzásának éveiben a közép- és kelet-európai országok joggal érezték úgy, hogy elhanyagolják őket, és miközben az Egyesült Államok arra tett erőfeszítéseket, hogy újragondolja kapcsolatait Oroszországgal, felülírta azokat a régi barátságokat, amelyeket Európa peremén ápolt.


"Az Egyesült Államok beavatkozott Magyarország belügyeibe, és bírálata mély sebet ejtett a kétoldalú kapcsolatokon" - emelte ki April Foley.


A korábbi diplomata utalt arra: nem egyszer hallott a magyaroktól arról, hogy gyakorlatilag lehetetlen magas szintű találkozókat lebonyolítani a Fehér Házban, a Nemzetbiztonsági Tanácsban vagy a külügyminisztériumban. Megállapította: ezt nehezen lehet okos amerikai diplomáciának nevezni, kiváltképp akkor, amikor egy újjáéledő Oroszország berontott kelet-európai államokba, valamint Kína és Oroszország elözönlötte a térséget és ez válasz nélkül maradt.


April Foley hangsúlyozta: a Trump-adminisztrációnak igaza volt, amikor felhagyott az Oroszországgal kapcsolatos korábbi amerikai politikával, újragondolta az Egyesült Államok viszonyát Magyarországgal és a térséggel, valamint komolyan vette a nagyhatalmi versengést. Mike Pompeo külügyminiszter bátor vezetésére volt szükség a szakításhoz a csaknem egy évtizedig tartó kudarcos külpolitikával - vélekedett.


"És szükség volt egy maroknyi éles szemű és intellektuálisan komoly, a térséget nagyon jól ismerő emberre is ahhoz, hogy megjavuljon a viszony Amerika néhány döntő, de törékeny szövetségesével" - tette hozzá April Foley.


A politikai elmozdulást a korábbi nagykövet időszerűnek tartja. Részben Oroszországnak még a szovjet időkből eredő energetikai dominanciája és tolakodó propagandája, részben pedig Kína agresszív beruházásai miatt - fogalmazott. Szerinte ugyanis mindezek következtében az Egyesült Államok befolyása egyre gyöngül abban a térségben, amely az atlanti politika bástyája volt, és amelynek országai húsz éve csatlakoztak a NATO-hoz.


April Foley gróf Andrássy Gyula 19. századi magyar külügyminiszter szavait idézve a katonai együttműködést az amerikai-magyar kapcsolatok gerincének nevezte, és leszögezte, hogy "bölcs diplomácia Amerika számára ennek az együttműködésnek a kiterjesztése". Ezzel összefüggésben megemlítette a magyar haderőfejlesztési programot, a védelmi költségek emelése iránti elkötelezettséget és a nemrégiben aláírt védelmi együttműködést is. Mindezt kulcsfontosságúnak minősítette mind az Egyesült Államok, mind a NATO számára, szóba hozva az európai csapatmozgások könnyebbé válásának lehetőségét is.


A kínai Új selyemút kezdeményezést April Foley "riasztóan vonzó alternatívának" nevezte az olyan országok számára, mint Magyarország, és ezért jogosnak tartotta, hogy a Trump-kormányzat erőteljesebb gazdasági és kereskedelmi diplomáciát folytat Magyarországgal.


"Ebben nehezen találna jobb partnerre Szijjártó Péternél, az üzleti élethez is értő külügyminiszternél, aki csaknem kéthavonta utazik Budapest és Washington között" - írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában