Ország-világ

2018.03.17. 09:48

Tél: Sopronban a nyúl is elámult az időjáráson, Győrben a Dunakapu téri lencse is havat kapott - fotók

Megyeszerte megszűnt a havazás vasárnap délutánra. Az utánpótlás azonban nincs kizárva.

Úton van? Mit tapasztal? Várjuk tudósítását ide: [email protected]

16.30 -


Tél a tavaszban: képek a győri belvárosból és Révfaluból.

Tél a tavaszban: havas képek Győrből. Fotók: Bögi Tamás


12.34


Szép havas képek Sopronból...

 

Márciusi havazás Sopronban. Fotók: Magasi Dávid


... ahol a nyúl is csak néz, hogy mi ez az időjárás?!

Fotók: Magas Dávid


Mit mond a meteorológia? 


Hófúvás, viharos szél:


Vasárnap délelőtt északkeleten a viharos széllökések a legtöbb helyen megszűnnek, de a Bodrogközben akár az esti órákig lehetnek 70 km/h körüli széllökések. Emiatt erős hófúvás ezen a területen várható a legtovább (kb. éjféli órákig). Gyenge-közepes hófúvás azonban északkeleten több helyen, illetve néhol a Nyugat-Dunántúlon is előfordulhat (ma és holnap is).


Havazás:


Az ország jelentős részén gyengül és fokozatosan megszűnik a havazás a délelőtti órákban, azonban Borsod és Szabolcs megyében a késő esti órákig számíthatunk előfordulására. Éjfélig Borsod és Szabolcs megyében további 5-7 cm, másutt lepel-2 cm hó hullhat. Várhatóan az éjféli óráktól dél felől ismét előfordulhat kisebb havazás (lepel-3 cm).


10.47  


Márciusi tél - Fotók a Rábaközből:

Fotók: FD


9.50 


A jelenlegi időkép.

 

Forrás: Időkép

Forrás: Időkép



9.40

 

Síkosságmentesítés és hóeltakarítás Győrben

 

A Győr-Szol Zrt. készenléti ügyeletben lévő állománya március 18-án éjszaka 1 órakor – az eső havazásra váltásával egy időpontban – megkezdte a városi úthálózaton a síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok elvégzését. A társaság munkatársai és járművei a technológiai előírásoknak megfelelően elsőként a hidakon és a felüljárókon, a közösségi közlekedés elősegítésére a tömegközlekedési útvonalakon dolgoztak, ugyanakkor szóróanyag került a főbb utak és a buszmegállók burkolatira, valamint a közterületi járdákra és terekre.


A főutakat, a forgalmas városi szakaszokat nagygépek, a belvárosi, szűkebb utcákat kisebb járművek, a buszmegállókat, gyalogátkelőhelyeket kézi erővel jelenleg is síkosságmentesítik. A teljes kapacitással zajló munkában összesen 28 gép és közel 100 ember vesz részt. A síkosság mentesítési és hóeltakarítási tevékenység folyamatos, és addig tart, amíg az időjárási körülmények azt indokolttá teszik.

 

A Győr-Szol Zrt. a téli útüzemeltetési feladatokat Győrben koordináló és végző hóügyeleti készenlétet visszavonásig meghosszabbította. A téli munkában résztvevő dolgozók és gépek a meteorológiai előrejelzések alapján teljes készültségben töltötték a hétvégét, és amíg az időjárás megköveteli, folytatják a beavatkozásokat.

 

A Győr-Szol Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a korábbi enyhe időt követően az időjárásban és az utakon jelenleg és az előttünk álló napokban télies körülményekre kell számítani, ami a megszokottnál hosszabb menetidőt eredményezhet. A Győr-Szol Zrt. megköszöni a közlekedők türelmét.

 

A télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén elkészült új szakaszok több pontján figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.



8.50 - Tovább támad a tél: elzárt utak vannak az országban, több mint 4000 helyen nincs áram, piros figyelmeztetés. Helyzetjelentés Kelet-Magyarországról ide kattintva >>


7.50 


Jégbordák a 82-es főúton


Olvasónk küldött képet a 82-es főúton uralkodó állapotokról vasárnap reggel, és ahogy írja, a képen látottnál már csak rosszabb szakaszok vannak, jégbordás az út.

Fotó: Tudósító

Fotó: Tudósító

 

Szombaton írtuk

23.51 - 


˝Fertőszentmiklósnál az út, de igazából mindenhol ilyen. A nagy szél hordja a havat és esik is. Sózás megtörtént, mert láttam, de nem sokat hatott˝-  írta olvasónk.

Fotó: Kuslics Gergely

Fotó: Kuslics Gergely



22.30 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjfélig


Éjjel gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható!


Vasárnap reggelig nagy mennyiségű csapadék 


További jelentős csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 5-15 mm, a Dunántúl déli felén pedig 15-25 mm hullhat területi átlagban. Az éjszaka első felében délkeleten néhol zivatar is kialakulhat.


Havazás és hófúvás, viharos szél


Éjjel egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Paks-Záhony városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 cm körüli, míg a Dunántúlon 5-10 cm a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 cm-t meghaladó hó is hullhat. Az előbb említett sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.


Hófúvásra általában az ország északkeleti felén és a Nyugat-Dunántúlon készüljünk. Erős hófúvásra vasárnap reggelig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, és néhol a Nyugat-Dunántúlon is számíthatunk. Ezeken a részeken viharos (60-85 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 km/h körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás - olvasható az OMSZ honlapján.


21.40  Győr környékére is megérkezett a havazás

 

Forrás: Időkép

Forrás: Időkép


21.30-  Az Időkép tudósítása szerint Debrecenben egyre intenzívebben havazik, a keleti országrészben már van, ahol 6 centis a hóréteg vastagsága. 


Az intenzív ónos eső miatt akadozik a villamos-közlekedés Debrecenben. Az 1-es és 2-es vonalon, a Nagyállomás - Petőfi tér - Piac utca - Kossuth utca - Burgundia utca - Rákóczi utca, majd tovább a villamos vonalak mentén villamospótló autóbuszok közlekednek. 

 

Debrecen. Fotó: Időkép/Annapanna12

Debrecen. Fotó: Időkép/Annapanna12


20.04

 

A jelenlegi időkép az Időképről.

A jelenlegi időkép az Időképről.



20.03 


Papp Károly országos rendőr-főkapitány a rendkívüli időjárás miatt felfüggesztette a szombattól hétfőig tervezett, a gépjárművek passzív biztonsági rendszereit ellenőrző akcióját - közölte a rendőrség a police.hu honlapon.


Az ORFK korábbi tájékoztatása szerint az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) éves ellenőrzési terve alapján európai szintű akció indult szombaton a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használatának ellenőrzésére. Az akció emellett kiterjedt volna az illegális migráció, az embercsempészet, a kábítószerrel, valamint a lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.


19.30


Orbán Viktor miniszterelnök a rendkívülinek számító időjárási helyzet miatt ellátogatott az operatív törzs budapesti központjába szombaton, videón üzent is >>


17.57


Az Időkép azt írja, érkeznek hozzájuk az első hófúvás-észlelések, és északkeleten van, ahol ónos eső esik.

A rendőrség öt legfontosabb jó tanácsa a közlekedőknek:


- haladási sebesség csökkentése,


- figyelmes vezetés,


- követési távolság növelése,


- gyalogosokra nagyobb odafigyelés,


- nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.

17.04 - Sopronban már havazik - jelentette olvasó-tudósítónk.



13.30


A legfrissebb előrejelzések alapján továbbra is megismétlődni látszik a 2013. március 15-i nagy hóvihar - írja az Időkép.

 

A legintenzívebb hófúvásra az Északi-középhegységben és a Zempléni-hegységben, így az M3-as autópályán, illetve, délebbre a 4-es út keletebbi szakaszain készülhetünk.


Az enyhe, nedves és a hideg légtömegek keveredése közben túlhűlt vízcseppek miatt ónos esőre is készülhetünk, elsősorban a Dél-Alföldön: Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben másodfokú a figyelmeztetés.


11.46 - Több megyében harmadfokúra emelték a várható hófúvás miatt kiadott figyelmeztetést, emellett országszerte továbbra is első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben az eső, ónos eső, havazás, illetve hófúvás miatt. A rendőrség és a Magyar Közút óvatosságra int. Részletek itt >>


8.40.


Országszerte esőre, ónos esőre, erős szélre, havazásra, hófúvásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, a szervezet szombatra a sok eső, ónos eső, illetve a hófúvás veszélye miatt több megyére is másodfokú figyelmeztetéseket adott ki.


A szolgálat által veszélyjelzésében azt írta: szombaton, és részben vasárnap - talán az ország északnyugati csücskét leszámítva - mindenütt újabb, jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani.


A várható mennyiség általában 15-25 milliméter lesz, északnyugaton 5-15 milliméter, a Dunántúl déli felén viszont 25-40 milliméternyi csapadék is lehullhat. A sok eső miatt Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú, míg a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.


Délutántól észak, északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 15 centiméter körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 centiméternyi hó hullhat. Békés megye és környéke ki is maradhat a havazásból - jegyezték meg.


A havazás veszélye miatt Budapestre és Pest, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A meteorológiai szolgálat szerint emellett általában az ország északi területein hófúvásra is készülni kell. Erős hófúvás is lehet szombat este az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is. Ezeken a részeken viharos, óránként 60-80 kilométeres, kis területen akár e feletti széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 kilométer körüli széllökések.


A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, a fővárosra, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Kiemelték továbbá, hogy a késő délutáni, esti óráktól a délkeleti megyékben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet. Az ónos eső miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Mindemellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet szombat délelőtt általában plusz 1-8 Celsius-fok között, délkeleten 9-10 fok körül valószínű. A déli órákban már csökkenni kezd a hőmérséklet. Késő estére 0 és mínusz 6 fok közé hűl le a levegő - közölte a meteorológiai szolgálat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában