Járvány

2020.06.12. 23:29

Szlovénia szombattól újranyitja Olaszországgal közös határának több átkelőjét

A listán hétfőtől Montenegró is szerepel majd.

Szlovénia szombattól újranyitja a Friuli-Venezia Giulia olasz tartománnyal közös határát, hétfőtől pedig az összes közös határátkelőhelyet – közölte a kormány pénteken.

A kabinet döntése szerint Olaszország június 15-től felkerül a járvány szempontjából biztonságos országok listájára, és az olasz állampolgárokra ugyanaz a rezsim vonatkozik majd, mint az osztrák vagy a magyar állampolgárokra, vagyis korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt. A listán hétfőtől Montenegró is szerepel majd.

A válságkabinet pénteki jelentése szerint az elmúlt 24 órában kettővel, 1490-re nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon.

Az elmúlt tizennégy napban nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban nem nőtt a fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, így a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 2249 maradt, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 107-re emelkedett.

Az elmúlt két hétben – kedd kivételével, amikor kettővel nőtt a fertőzöttek száma – az új esetszám nem haladta meg az egyet. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2133 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 6-an vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

Horvátország, hogy „megmentse” a nyári idényt, még május végén megnyitotta határait több EU-tagállam állampolgárai előtt.

Olaszország azonban egyelőre még nincs a kedvezményezett országok listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában