Járvány

2021.05.11. 20:51

Szlovákiában felfüggesztik az AstraZeneca vakcina használatát

Felfüggesztik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájának használatát Szlovákiában – jelentette be kedden a szlovák egészségügyi minisztérium.

A szlovák állami gyógyszerfelügyelet múlt héten közölte, hogy egy 47 éves – bizonyos kockázati tényezőkkel rendelkező – nő halála összefüggésben állhat ezzel a vakcinával.

Az egészségügyi tárca jelenleg több lehetőséget fontolgat, hogyan járjanak el az AstraZeneca vakcinákkal kapcsolatban – mondta el Zuzana Eliasova szóvivő. Egyelőre beadják az oltóanyagot azoknak, akik a második dózisukra várnak ebből, de mostantól első adagként felfüggesztik a használatát. A további lépésekről később adnak tájékoztatást – tette hozzá.

Néhány európai ország márciusban rövid időre felfüggesztette az AstraZeneca használatát, miután kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy bizonyos, nagyon ritka esetekben az oltóanyag vérrögöt okozhat. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azonban számos alkalommal hangsúlyozta, hogy a vakcina előnyei jelentősen meghaladják az esetleges mellékhatások kockázatát.

Németországban korábban úgy döntöttek, hogy az AstraZenecát csak 60 év felettieknek adják be, de múlt héten már azt közölték, hogy minden korosztály számára elérhetővé teszik. Norvégiában egy szakértői bizottság azt javasolta a kormánynak, hogy mellőzzék az AstraZeneca termékét az oltási kampányban.

Az 5,5 millió lakosú Szlovákiában 1,26 millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, és majdnem 600 ezer azoknak a száma, akik már mindkét adagot megkapták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában