Ország-világ

2019.03.16. 09:14

Szlovák elnökválasztás - Megkezdődött a szavazás

A 2019-es szlovák államfőválasztáson 13 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni. Az államfőjelöltek közül a felmérések egybehangzó állításai szerint négy jelölt támogatottsága haladja meg stabilan az öt százalékot.

Szlovákiában országszerte csaknem 5940 választóhelyiség nyílt meg szombaton reggel, és ezzel megkezdődött az ország történetének ötödik közvetlen államfőválasztása.


A választóhelyiségek reggel héttől, este tízig tartanak nyitva, a voksoláson 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt, köztük a különösen súlyos bűncselekmények elkövetőinek kivételével, az elítéltek is.

    

A szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok személyazonossági igazolványuk bemutatása alapján a külföldön élők pedig útlevelük, illetve a külföldi lakhelyüket igazoló okmány bemutatásával. A parlamenti választásoktól, amely során levélben is lehet szavazni, eltérően az államfőválasztáson csak az ország területén lévő választóhelyiségekben lehet voksolni.

    

A 2019-es szlovák államfőválasztáson eredetileg 15 jelölt indult, de mivel ketten később visszaléptek, a szombati voksoláson 13 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni. A szlovák szabályozás szerint az új államfő első körben való megválasztásához a leadott és érvényes voksok több mint felének megszerzésére van szükség, egyéb esetben második körre kerül sor. A második körbe, amelyet március 30-ra tűztek ki - az két jelölt jut, akik az első fordulóban a legjobb eredményt érték el. Az államfőválasztás második körében már egyszerű többség is elég a győzelemhez. Az eddigi közvetlen szlovák elnökválasztásokon még nem volt példa arra, hogy már a választás első körében új államfőt válasszanak, s a felmérések ezt most sem valószínűsítik.

    

Az államfőjelöltek közül a felmérések egybehangzó állításai szerint négy jelölt támogatottsága haladja meg stabilan az öt százalékot, közülük - megfigyelői vélemények szerint - háromnak lehet valós esélye arra, hogy szombaton a második fordulóba küzdje magát. A választópolgárok az államfőválasztáson való részvétele Szlovákiában rendszerint nem kimagasló arányú, az utóbbi három alkalommal 40 és 50 százalék között alakult, s a második körben mindig némileg magasabb volt.

    

A csütörtökön reggel életbe lépett kampánycsend értelmében voksolás idején részvételi részeredményeket sem lehet nyilvánosságra hozni, valamint exit poll felmérések sem készülnek. A választás első részeredményeit a szavazóhelyiségek bezárását követően egy órával, este tizenegy körül hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredmények vasárnap hajnalban a hivatalos végeredmény vasárnap délután várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában