Ország-világ

2015.05.22. 19:46

˝Szívstoppoló˝ őssejteket fedeztek fel

Állatkísérletekben olyan őssejteket azonosítottak brit tudósok, amelyek képesek "bestoppolni" a szívroham során keletkezett szövetkárosodást.

Az Imperial College London (ICL) kutatói eredményeiket a Nature Communications legújabb számában ismertetik.


Az utóbbi évtizedben végzett kutatások során sikerült a szívből nyert őssejtek segítségével regenerálódásra késztetni a szívizomzatot. A kutatók között azonban nem volt egyetértés, hogy a regeneratív orvoslás szempontjából mely őssejtek vagy őssejt-kombinációk tekinthetők a leghatékonyabbnak.

Az ICL kutatói a legújabb vizsgálat keretében a leghatékonyabb "szívstoppoló" őssejtek felszínén egy specifikus fehérjét, az alfa típusú, vérlemezke-eredetű növekedésifaktor-receptort (PDGFR-alpha/Alpha-type platelet-derived growth factor receptor) fedezték fel.

 

A módszer az emberi szívre is hatásos lehet.



A fehérje segítségével sikerült izolálni a megfelelő őssejteket, amelyeket egereknek fecskendeztek be. A kezelt állatoknál 12 hét alatt jelentősen javult a kontrollcsoporthoz képest a károsodott szívizomzat állapota, s nem alakult ki keringési elégtelenség.


A kutatók reményei szerint az ember esetében is azonosítani lehet hasonló fehérjéket, amelyek segítségével megtalálhatják a humán "szívstoppoló" őssejteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában