Ország-világ

2019.05.09. 08:39

Színre lépett az új Credo - fotókon mutatjuk az új, megyénkben készült buszt

A magyar buszgyártás megyei zászlóshajója, a Kravtex-Kühne Csoport a zsámbéki Busexpón mutatta be új fejlesztésű buszát. Az Inovell + egyik különlegességét az adja, hogy 13 méter hosszú, miközben 1500 kg-mal könnyebb az összes ismert európai gyártó azonos kategóriájú járműveihez képest.

Szeghalmi Balázs

13 méteresre nőtt az új Credo


Így 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, ennek köszönhetően 8,5 tonnával alacsonyabb az éves CO2-kibocsátása. A 13 méteres buszban 55 ember ülhet le, de a jármű álló utasokat is szállíthat. Az utasok olyan extráknak örülhetnek az Inovell + fedélzetén, amelyek eddig nem voltak jellemzők az itthon közlekedő buszokra. Például dönthető és oldalirányban széthúzható üléseket szerelnek a járművekbe; utóbbi extrák évek óta megtalálhatók a Credo-buszokban.


Fő a biztonság


Túl minden extrán a legfontosabb az utasok épségét szavatoló több lábon álló biztonsági rendszer. "A busz vázszerkezete teljesíti a legszigorúbb szilárdsági követelményeket, az utasüléseket hárompontos biztonsági övvel láttuk el. A járművezető világszínvonalú vezetéstámogató rendszerekre támaszkodhat. Többek közt vészfékasszisztensre, távolságtartó tempomatra és sávelhagyásra figyelmeztető rendszerre. Ezek szükség esetén beavatkoznak a balesetek elkerülése vagy súlyosságuk csökkentése érdekében" – hangsúlyozta Tormássy Attila, a Credobus értékesítési és marketing vezetője.


Napjaink közlekedésbiztonsága mellett a zöld szempontok is hatványozottan fontosak. Az ultrakönnyű Inovell + kategóriájában a legkönnyebb autóbusznak számít világviszonylatban is. Az új busz koncepciója összhangban van azzal az európai törekvéssel, hogy az új teherautók és buszok által kibocsátható szén-dioxid mennyiségét 2025-re 15 százalékkal, 2030-ra 30 százalékkal kell leszorítani a 2019-es szinthez képest. Így próbálják a légszennyezés miatti évi 400 ezer (!) korai európai halálesetet csökkenteni.

Az új, 13 méteres Inovell +-ban a döntően 750 mm-es üléstávok kényelmes utazást biztosítanak.

Sokoldalú és gazdaságos

A busz teljes vázszerkezete és fém alkatrészei, futóművei, sebességváltója, valamint műanyag komponensei és az üveg gyártmányok mind magyar termékek. Vételárához viszonyítva csupán 20-25 százalék az import részaránya"

– közölte Tormássy Attila. Az Inovell +-t helyközi, távolsági és különjáratnak is be lehet vetni. Sokoldalúsága növeli a gazdaságosságot, sőt, a gyártó szakemberei szerint megoldást jelenthet a járművezetők vészes hiányára.

Arra szeretnénk ösztönözni a busz jövőbeli használóit, hogy a megosztásos gazdaság modelljéből induljanak ki és így egymással megosztva vegyék igénybe a járművet. Ennek révén érjenek el nagyobb kapacitáskihasználást ugyanazzal a busszal, miközben egy sofőrt alkalmaznak"

– mondta végezetül Tormássy Attila.

Minden ülésbe két USB töltőt is építenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában