Szijjártó megvédte a magyar rendőröket

Nem igazak a magyar rendőröknek a migránsokkal szembeni brutalitásáról szóló jelentések, akik ezeket írták, nem jártak Magyarországon, vagy ha jártak is, hazudnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a BBC World Hard Talk című műsorában, amelyet szerda este és csütörtökön sugárzott a brit közszolgálati tévéadó.

A riporter, Stephen Sackur emlékeztette a miniszter arra, hogy a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet Magyarországról szóló legújabb jelentésében beszámolt arról: a magyar rendőrök kegyetlenül bántak azon több százezer migráns közül sokkal, aki tavaly vonultak át az országon Nyugat-Európa felé.

Szijjártó Péter szerint a magyar rendőrök nem brutálisak, és éppen ellenkezőleg történt. Sok migráns volt erőszakos a magyar rendőrökkel: a határon dobálták őket, többnek sérülést okoztak. Erről semmit nem írtak a nemzetközi médiában – jelentette ki. “Mit csinálna a brit rendőrség, ha vele szemben ezt csinálnák itt Londonban?” – tette fel a kérdést.

A beszélgetés elején Sackur azt kérdezte a minisztertől, hogy Magyarország “miért viselkedik időnként úgy, mintha az Európai Unió egységét szétverni akaró ország volna? Például a kormány részéről a kvótanépszavazás az arra szóló felhatalmazás megszerzése volt, hogy a magyar bevándorlási törvényeket fölé helyezze az Európai Unióban közösen elhatározott, a migránsválságra adott közös válasznak” – mondta a riporter.

Erre Szijjártó Péter úgy válaszolt, hogy Magyarország jobban betartja az EU szabályait (például a dublini, a schengeni megállapodásokat), mint bármelyik másik tagország. Sőt, Magyarország volt az egyetlen tagország, amely tavaly még a legnehezebb időszakokban is betartotta ezeket. “Magyarország határainak egy szakasza a schengeni övezet külső határa, és nekünk kötelességünk” ennek érvényt szerezni.

“Úgy tűnik nekem, hogy önök több kérdésben is alapvetően megkérdőjelezik az EU kollektív szándékát. Az egyik ilyen kollektív döntés volt, hogy minden országnak részt kell vennie a menedékkérők elosztásában. Önök ezt kitartóan és alapvetően elutasítják” – jelentette ki a riporter.

“Mert mi elvben elutasítjuk ezt a politikát. Mert ez nem megoldás” – mondta erre Szijjártó Péter. Az EU egysége a legfontosabb, de az egységet bölcs döntésekre kell alapozni, nem pedig olyanokra, amelyek zsákutcába vezetnek. Az uniós belügyminisztereknek az a döntése, miszerint kell lennie egy migránsáthelyezési mechanizmusnak, amelynek az eredménye kötelező kvóták, teljesen ellentmond az uniós szabályoknak, mert a dublini megállapodásokat akarja felülírni, márpedig ezt a belügyminiszterek nem tehetik meg, ez csak úgy lehetséges, ha a kormányok megállapodnak róla, és minden nemzeti parlament ratifikálja – tette hozzá.

A műsorvezető szerint Orbán Viktor miniszterelnök a kvótanépszavazás kampányában gyakorlatilag azt üzente az ország népének, hogy minden migránst potenciális terroristának kell tekinteni.

Szijjártó Péter erre úgy válaszolt: “Nekünk nem kellett befolyásolnunk a magyar népet, mert megvolt a maga tapasztalata a migránsokról, és ez alapján szavazott a referendumon. Látták, hogy ezek a migránsok illegálisan lépik át a határt, megszállnak közterületeket, lezárnak vasútvonalakat, autópályákat. Az emberek nem akarják, hogy ezek megismétlődjenek.”

Stephen Sackur felvetette, hogy egy független magyar kutatóintézet felmérése szerint a közmédia a kampányról szóló tudósításainak 95 százalékában a kormány álláspontját támogatta, ennek dacára – jegyezte meg – a referendum messze nem volt érvényes.

A miniszter erre úgy válaszolt, hogy 3,3 millió ember szavazott nemmel a referendumon, nem sokkal több, mint ahány megszavazta Magyarországnak az EU-ba való belépését, és másfélszer annyi, ahány többséget szavazott a Fidesznek a legutóbbi parlamenti választáson. “A rendszerváltoztatás óta soha Magyarországon nem szavaztak ilyen nagy arányban azonos módon” – szögezte le.

A riporter felidézte, hogy a magyar kormány egyik kampányhírlevelében azt állította: kilencszáz veszélyes városrész (no go zóna) van az Európai Unióban, amit Sackur képtelenségnek nevezett.

Szijjártó Péter erre úgy válaszolt: nem akarja megsérteni a briteket, Nagy-Britanniát, mert közeli szövetségese Magyarországnak, de képmutatás tagadni, hogy lennének no go zónák Londonban és Nagy-Britanniában, és képmutató módon nem lehet megoldani Európa jelenleg legsúlyosabb gondját.

Sackur erre megkérdezte: a miniszter nem tartja-e képmutatónak, hogy miközben Magyarország nem hajlandó befogadni 1289 menedékkérőt, 300 ezer euróért kínál letelepedési kötvényt EU-n kívüli állampolgároknak, hogy miközben azt állítja, nem akarja a magyar lakosság keveredését nem keresztény hitű betelepülőkkel,  letelepedési jogot ad el több ezer embernek, köztük például kínaiaknak vagy irániak, akik nyilván nem keresztények.

Szijjártó Péter erre úgy válaszolt, hogy az illegális migrációnak semmi köze a letelepedési kötvényről szóló programnak, amelyben a kötvényvásárlókat ellenőrzik a magyar hatóságok, és ráadásul ilyen program létezik több más országban. Hozzátette, hogy Magyarország igenis kiveszi a részét Európa terheinek megosztásából, és szolidáris a többi tagországgal, hiszen az is a szolidaritás egyik formája, hogy feltartóztatja azokat az illegális migránsokat, akik Magyarország területén szeretnének Nyugat-Európába jutni, így ezeknek az embereknek az ellenőrzése a célországok hatóságainak munkáját már nem terheli. A miniszter elmondta: Budapestnek az Európai Bizottság viselkedése alapján az a félelme, hogy végül az országnak korlátlan számban kell majd befogadnia menekülteket, amit teljesen elfogadhatatlannak tart.

Gyász
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk, Horváth Zoltán halálának 2. évfordulójára Már csak emlék vagy, s ez oly nehéz. Hisz úgy fáj a szívünk, hogy elmentél. Elhívtak tőlünk a távoli fények, De mi még most is visszavárunk téged. Tudjuk hogy nem jöhetsz. Így tovább könnyezünk, Fájó szívvel, gyertyalánggal rád emlékezünk. Szerető feleséged, lányaid, unokáid és vejeid
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk, MOLNÁR ISTVÁN bágyogszováti születésű, volt kőszegi lakos halálának 3. évfordulójára. Az idő múlik, a fájdalom nem. Míg élünk emlékezünk. Fájó szívű Édesanyád, Feleséged, Kislányod és Öcséd
„Csillag volt, mert szívből szeretett, mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, de szívünkben él, és örökre ott marad. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagyapám, testvérem, apósom, sógorom és rokonunk, REISINGER NÁNDOR életének 83. évében, házasságának 57. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. október 24-én, csütörtökön 15 órakor lesz a ravazdi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 14 órakor mondatunk a helyi templomban. Kérjük, szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Fájdalommal és a feltámadásba vetett hittel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Nagyapánk, Dédnagypapám, Apósunk és Rokonunk, SZABADOS EGON életének 90. évében visszaadta lelkét teremtőjének. Temetése 2019. október 24-én, csütörtökön 13 órakor lesz a Szent Imre-altemplomban, szentmisével egybekötve. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. A virágra szánt összeget kérjük a templom javára felajánlani. Gyászoló Család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Itt hagytál minden álmot, vágyat, nem mesélsz már az unokáknak, csak a bánat és könny marad utánad. Isten akaratában megnyugodva, mégis fájdalommal teli szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk, apósunk, keresztapánk, LÁNYI ZOLTÁN 2019. október 16-án, 68 éves korában hirtelenséggel itt hagyott bennünket. Szeretett halottunktól 2019. október 24-én, csütörtökön 16 órakor veszünk végső búcsút az Écs-falusi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 15.15 órakor mondatunk a helyi templomban. Gyászoló család
„Már nincs holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendesen, mert én a szívetekben élek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédink, testvérem és rokonunk, CSEH FERENCNÉ szül. Major Anna volt Kótai Jenőné életének 88. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése október 24-én, csütörtökön 15 órakor lesz a mosoni temetőben. Előtte, 14.30 órakor engesztelő szentmise a temető kápolnájában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihen a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok.” Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Feleségem, Édesanyám, Nagymamám, Sógornőm és Rokonunk, SOÓS ZOLTÁNNÉ szül. Bajcsi Luca volt gönyűi lakos életének 78. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 25-én, pénteken 13 órakor lesz a győri Szent Imre-templomban, szentmisével egybekötve. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kérjük, hogy szeretett hozzátartozónktól egy szál virággal búcsúzzanak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk LENCSE IMRE halálának 2. évfordulóján. Elhagytad a házat amit úgy szerettél, itt hagytál mindent, amiért küzdöttél. Most már Nélküled jön el a nyár az ősz a tél a tavasz, bármilyen szép is Nélküled nem lesz ugyanaz. Bocsáss meg ha valamit hibáztunk, nem tudtunk megmenteni, pedig próbáltunk. Kérjük az Istent hogy jól bánjon Veled, helyettünk angyalok simogassák a fejed. Olyan drága voltál nekünk hogy azt nem pótolja senki, lelkünk sebeit nem gyógyítja semmi! Bánatos feleséged, fiaid és családja
A Nagylózsi Általános Iskola 1969-ben végzett tanulói az 50 éves találkozó alkalmából szeretettel emlékeznek elhunyt tanáraikra: PÁL TIBOR igazgató FERSLI IMRE osztályfőnök PÁL TIBORNÉ SIPOS LAJOS BAKONYI ISTVÁN és elhunyt osztálytársaikra: HORVÁTH PIROSKA REINHOFFER ANDRÁS Emléküket megőrizzük!
A volt Szamuely Tibor Közgazdasági Szakközépiskola 1984-ben végzett 4/a. osztályának diákjai 35 éves érettségi találkozójukon szeretettel emlékeznek BÉKÉSI IMRE tanárukra és LAUER KRISZTINA osztálytársukra. Emléküket nem feledjük
Fájó szívvel emlékezünk BABOS BÉLÁNÉ (Erzsike, Böbe) halálának 5. évfordulójára A múló évek nem felednek, nem halványul emléked, mert a szeretet, amit adtál, egy életre Rád emlékeztet. Szerető családod
Fájó szívvel emlékezünk BÖRZSEI JÓZSEF halálának 1. évfordulóján Csendes a temető, nem jön felelet. Arcomat mossák a keserű könnyek. Hideg sírköveden kezem pihentetem, itt vagyok nálad, rád emlékezem. Ha majd egyszer én is lehunyom a szemem, nem fáj már semmi, mert ott leszel velem. Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. Örökre szerető feleséged, lányod, fiaid, menyed és unokáid
Fájó szívvel emlékezünk CZUPY JÓZSEF halálának 10. évfordulóján. Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt, nem jön vissza soha. Várni valakit, aki nem jön többé, az emlékét őrizzük szívünkben örökké. Szerető családod
Nem múlnak el ők, kik szívünkben élnek. A rábapatonai Általános Iskola 1969-ben végzett tanulói 50 éves osztálytalálkozójuk alkalmából fájó szívvel emlékeznek elhunyt igazgatójukra MOGYORÓSI FERENCRE, osztályfőnökükre DRESCHER NÁNDORNÉRA. Osztálytársaikra: BÁN TIBORRA, BOGNÁR FERENCRE, NAGY DEZSŐRE, MEZŐ ANTALRA, RÁCZ ANNÁRA. Emléküket megőrizzük.
Szeretettel gondolunk volt tanárainkra és Rátok az 55 éves érettségi találkozón: FÁBIÁN MARGIT, HORVÁTH MÁRTA, JANEK ARANKA, KOTÁLIK ERZSÉBET, NAGYPÁLI ÉVA, NÁDOR ÉVA NÉMETH ÉVA, Zrínyi Ilona Gimnázium, 4/A