Ország-világ

2019.03.14. 21:39

Szíjjártó: Brüsszel megint hazudott, kötelezővé tennék a migrációs paktumot

Egyértelműen kiderült, hogy Brüsszel és a bevándorláspárti politikusok ismételten hazudtak, amikor azt állították, hogy az ENSZ-migrációs paktumnak nem lesz semmilyen jogi kötőereje azon tagállamokra nézve, akik elutasították azt. Mindez abból a dokumentumból derült ki, amit az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített, és arra hivatkozik, hogy a lisszaboni szerződés kimondja, hogy az uniónak figyelembe kell vennie az ENSZ keretei között elfogadott célkitűzéseket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hétfői brüsszeli külügyminiszteri értekezleten mindenképpen napirendre akarja vetetni ezt a kérdést, és választ vár arra, hogyan lehetséges, hogy kötelezővé akarják tenni a Magyarország által elutasított migrációs paktumot.

Brüsszel a korábbi állításaival szemben, valamint annak ellenére, hogy kilenc uniós tagállam, köztük Magyarország nem szavazta meg az ENSZ globális migrációs paktumát, titkokban azon dolgozik, hogy kötelezővé tegye a paktumot – mindez abból a kiszivárgott dokumentumból derült ki, amit az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített. A korábbi vita során Brüsszel azt mondta, karöltve az összes bevándorláspárti politikussal, hogy a migrációs paktumnak semmilyen kötelező jogi érvénye nem lesz. Mostanra kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz, a bizottság titkokban azon dolgozik, hogy valahogyan áterőltessék a dokumentumot a tagországokon. Egyébként a dokumentumot teljes mértékben titokban akarták tartani, csupán néhányan látták ezt a tervezetet.

A jogi szövegben arra hivatkoznak, hogy lisszaboni szerződés kimondja, hogy az uniónak figyelembe kell vennie az ENSZ keretei között elfogadott célkitűzéseket.

Magyarázatot vár Szijjártó Péter

Az Európa Bizottság jogi szolgálata szerint a migrációs paktum teljes mértékben megfelel az uniós szerződéseknek, mert egy adott közös problémára kínál megoldást. A tanulmányban arra hivatkoznak, hogy 2017-ben az uniós tagállamok aláírtak egy dokumentumot, amelyben támogatták a globális migrációs paktum kidolgozását. Csakhogy a végeredménnyel 28 tagállamból 9 nem értett egyet: a paktumra Magyarország és 8 másik uniós ország is nemmel szavazott tavaly decemberben.

Úgy tudjuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hétfői brüsszeli külügyminiszteri értekezleten mindenképpen napirendre akarja vetetni ezt a kérdést, és választ vár arra, hogyan lehetséges, hogy kötelezővé akarják tenni a Magyarország által elutasított migrációs paktumot. Arra is kíváncsi a külügyminiszter, hogy miért készítenek titokban ilyen terveket Brüsszelben.

Korábban Szijjártó súlyos hibának nevezte a paktum elfogadását, amely ahelyett, hogy megállítaná, ösztönzi a migrációt. Az ENSZ főtitkára szerint viszont a migráció egy pozitív globális jelenség, a paktum pedig egy útiterv, amely mindenkinek a hasznára válik.

Blokkolni és vétózni kell

Az Alapjogokért Központ szerint szükséges, hogy a bevándorlást ellenző országok és politikai erők minden lehetséges eszközzel blokkolják, vétózzák azokat a nemzetközi és uniós előterjesztéseket, melyek akár csak közvetlenül összefüggésbe hozhatóak az ENSZ migrációs paktumával, vagy annak legitimálása érdekében arra csak kismértékben utalnak. Az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának kiszivárgott szakvéleménye pedig a lisszaboni szerződés általános, tág kategóriáira, valamint homályos humanitárius és fejlesztéspolitikai kötelezettségekre hivatkozva tekintené az uniós jog részének a migrációs paktumot  – állapította meg az intézet.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában