Ország-világ

2017.02.06. 13:12

Szeretteinket nem költöztetnénk idősotthonba

Egy kutatásból kiderült, hogy nem helyeznénk otthonba szeretteinket, de magunk nem zárkóznánk el a lehetőségtől.

Százból mindössze négy magyar tervezi, hogy idősek otthonában helyezi el szépkorú hozzátartozóját – ez derül ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából a 30 és 65 év közötti korosztály körében, 2016 októberében készült országos reprezentatív kutatásból.


Bár a megkérdezettek szeretteiket inkább nem költöztetnék idősotthonba, saját maguk esetében azonban nem zárják ki ennek lehetőségét: 10 százalékuk nagyon is elképzelhetőnek, 52 százalékuk pedig lehetségesnek tartja, hogy idős korára otthonba kell majd költöznie, a válaszadók 38 százaléka számára viszont ez elképzelhetetlen lenne.


A kutatásból az is kiderült, hogy nem elvárás semmilyen extra vagy luxus biztosítása a hazai idősotthonoktól. A megkérdezettek többsége (91%) csak azokat az alapvető szolgáltatásokat igényli – napi háromszori étkezés, orvosi ellátás, lakóhelyek takarítása, karbantartása, 24 órás nővéri felügyelet –, amelyek a hatályos jogszabályok szerint egyébként is az intézmények feladata.


Emellett kiemelten fontos még az orvosi ellátás, a lakóhelyek takarítása, karbantartása, a mosás, vasalás, valamint a 24 órás nővéri felügyelet – ezek meglétét a megkérdezettek döntő többsége (77-87%) fontosnak tartja.


Közepes fontosságot tulajdonítottak a gyógyszerek biztosításának és gyógytornának, a szabadidős foglalkozásoknak és a gyógyászati segédeszközök biztosításának, ezek a szolgáltatások a résztvevők 50-64 százalékánál szerepelnek elvárásként. Mindez annak fényében érdekes, hogy a felsorolt szolgáltatások többségének biztosítását – orvosi ellátás 24 órás szolgálat, étkezés biztosítása, gyógyszerezés – a hatályos hazai jogszabályok (szociális törvény, SZCSM rendelet) kifejezetten előírják a bentlakásos intézmények számára.


A legkevésbé fontosnak a temetkezési költségek biztosítása bizonyult, mindössze a megkérdezettek 22 százaléka szerint lenne az idősotthonok feladata ezt biztosítani.


Az idősotthonok nem éppen kiugró népszerűsége ellenére 2017 elején több mint 29 ezer időskorú várt intézményi elhelyezésre Magyarországon.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ellátottak száma az időskorúak számára tartós bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján míg 2008-ban 49 ezer 2015-ben már 54 ezer főt láttak el idősek otthonában vagy időskorúak gondozóházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában