Ország-világ

2019.06.06. 21:43

Szenzációs dologra bukkantak egy francia pályaudvar mellett

Egy lovat és más patás állatokat ábrázoló 12 ezer éves homokkőtáblát találtak Angouleme városában.

MTI

Egy lovat és más patás állatokat ábrázoló 12 ezer éves homokkőtáblára bukkantak megelőző régészeti ásatások közben a nyugat-franciaországi Angouleme város pályaudvara mellett.


A 25 centiméter hosszú, 18 centiméter széles és három centiméter vastag kőtábla mindkét oldalán találhatók őskőkorszaki vésetek, a legjobb állapotban azonban egy fej nélküli ló rajzolata maradt fenn, amelyen különösen élethűek a lábak és a paták - közölte a megelőző régészeti feltárásokért felelős francia kutatóintézet, az INRAP.


A fej nélküli ló elfoglalja a kőtábla egyik oldalának csaknem felét. A táblán kevésbé markánsan kivehetők négy másik kisebb növényevő állat körvonalai is, köztük egy másik lóé, és egy feltételezett - szintén fej nélküli - szarvasféléé, amire patájának sajátos formája utal, és talán egy őstuloké. A kőlap másik oldalán egy ló hátsó fele látható nagyon finom kidolgozásban.


A régészeti feltárást egy üzletközpont építése miatt végezték egy olyan helyen, amely "ősi vadászterület lehetett".


Az angouleme-i lelőhelyen felfedeztek kezdetleges tűzhelyeket is kovakő- és állatcsontmaradványokkal, valamint olyan kavicsokkal, amelyeket felhevítve sütőlapként használtak. A hely vadászati hasznosítására nyílhegymaradványok utalnak.


A francia kutatók szerint ez a prehisztorikus állatábrázolás "kivételes felfedezés", mert a késő őskőkor végét jelentő Mas d'Azil-i korszak (i.e. 12 300 - i.e. 9600) absztrakt motívumok jellemezte, kései szakaszában ismeretlenek a figuratív ábrázolások.


"Ez az utolsó ábrázolás a paleolitikumból. Olyan, mintha egy földönkívülit fedeztünk volna fel" - idézte a Le Monde francia napilap honlapja Miguel Biard régészt, az angouleme-i ásatás tudományos vezetőjét.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában