Trianon 100

2020.06.04. 07:32

Szentkirályi Alexandra: egyetlen magyar sincs egyedül

A kormányszóvivő hivatalos közösségi oldalára tett ki egy bejegyzést Trianon 100. évfordulója, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

A bejegyzés tartalmát az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

„Kedves Jó Atyám!

Semmi nem olyan szomorú, mint amikor az ember látja, hogy bíznak benne és tudja, hogy azt, amit várnak tőle elérni képtelen.

Magyarországon keresztülutaztunkban minden vasúti állomáson emberek százai fogadtak bennünket zászlókkal, táblákkal; mind a haza ezeréves határaira emlékeztették a békedelegációt; minden szó, ami elhangzott, minden könny, ami kicsordult – pedig sok öreget, fiatalt láttunk sírni, minden pályaudvaron – Magyarország területi integritásának szólt.

A hídon túl is magyarok laknak – volt a felírása egy egyszerű kis táblának Komáromban. Hat rövid szó, de benne annyi keserűség, amennyi nem fér be emberek millióinak kebelébe, hanem kénytelen magának utat törni, könny, panasz, átok vagy elszánt fogadalom alakjában.”

Barkóczy György, a magyar békedelegáció tagjának levele édesapjához Neully-ből 1920. január 11-én.

A száz éve történt trianoni döntés nemzeti tragédia. Nincs más nemzet, amely hasonló csonkolást túlélt volna, ugyanakkor ma Magyarország erősebb, mint bármikor az elmúlt száz évben. A nemzeti közösségek túlélték a többszöri elnyomást, a nemzetpolitikát új alapokra helyeztük, és a kapcsolatok ma sokkal élénkebbek a nemzetrészekkel.

2020-ban jó látni, hogy egyetlen magyar sincs egyedül – olvasható Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában