Szegedi sétán Risztov Évával

Egy széles karimájú, fekete kalapot vásárolt Risztov Éva, amikor elkísértük szegedi sétáján: egykori úszóbüszkeségünk keresi önmagát az életben, boldog és felszabadult, egy médiaiskolában kezdi meg tanulmányait és a motorozás vágya hajtja. A szabadságérzet számára mindennél többet jelent.
Amikor még a víz volt az úr… (Fotó: Tésik Attila)

Amikor egy kis Kárász utcai fagyizásra, nézelődésre és vásárlásra hívtuk Risztov Évát, nem gondoltuk, hogy milyen jelképes értelme lehet annak, ha valakinek nincs táskája és pénztárcája. Hogy lehet az? – értetlenkedtünk, mire Éva egy fanyar mosollyal válaszolt: nem talált még a stílusához megfelelőt. Ez most kulcsfontosságú számára. Keresgél. Üzletben, életben egyaránt.

Egy ruházati és ajándékboltba betérve egy jelvényekkel díszített vászontáskára esett a választása, a csillogó-villogó ékszerek azonban nem kötötték le. Annál inkább egy széles karimájú, fekete kalap: szívesen próbálta, játszott a tükör előtt, élvezte a gondtalanságot. Rég láttuk már ilyennek, évek óta nem.

Sírás után

Risztov Éva. Fotó: Tésik Attila

Amikor alig egy éve robbant a hír, hogy abbahagyja az úszást, sokan próbálták megtudni tőle a valódi okokat. Mondott is valamit, meg nem is, majd teljesen elzárkózott a nyilvánosságtól. Mindenkiből elege lett.

– Sportpályafutásom utolsó évében rengeteget sírtam. A bejelentést követően rettenetes idegállapotba kerültem: az öngyilkosság gondolatával is foglalkoztam, hónapokig pszichiátriai kezelésen vettem részt, itt azonban megtanultam: a sport után is van élet – szinte ömlik belőle a szó. – Aki látta, mennyit szenvedtem, tudja, miről beszélek.
– Miről beszél? – Nem lehettem az, aki valójában vagyok. Nem bírtam a lelki terrort, úgy éreztem, az edzőm korlátok közé szorít. Velem a többiekhez képest szigorúbb volt, és több olyan magánjellegű dologba is beleszólt, amibe nem kellett volna.
Éva mindeközben kedvesen mosolygott, már egy cukrászda teraszán kortyolta a jeges kávét, és látszott – könnyű volt a lelke. Beszélgetésünk közben egyszer csak hatalmas zajjal elrobogott mögöttünk egy motor, alig hallottuk egymás szavát.

 
Szabadtéris ajánlat

Risztov Éva legközelebb a szabadtéri játékok Rudolf című előadására jön Szegedre. Mint elmondta, az Operettszínház előadásait évad közben is szívesen látogatja. A teátrum művészeivel jó a kapcsolata, rendszeresen találkoznak. Egykori úszónk a Rudolfot már látta, nagyon tetszik neki, és kiválónak tartja a zenéjét.

– Nekem is ilyen lesz. Talán nemsokára – nevetve nézett hátra. – A motorozás az álmom, a GSX-R 600-as, 110 lóerős motor tetszik a legjobban. Most ez a szerelem. Elhatároztam, hogy jövőre részt veszek egy gyorsulási versenyen. Múltkor nézőként kint voltam egyen, és láttam egy nőt a versenyzők között. Arra gondoltam, hogy jövőre talán kiállok ellene. A száguldás a mindenem.

Azt mondja, számára a szabadságérzet mindennél többet ad. – Az extrém sportok érdekelnek, minden kihívásban benne vagyok, ami adrenalinnövelő. Sportolóként és riporterként egyaránt.

– Riporterként? – Miért meglepő? – kérdezett vissza egykori úszóbüszkeségünk, és a rutinos nyilatkozók módján magyarázta: ugyanis a média felé vettem az irányt: szeptembertől Komlósi Gábor médiaiskolájában fogok tanulni, egy sporttelevízióban extrém sportokkal foglalkozó riportokat készítek, egy pesti rádióban pedig hírszerkesztéssel foglalkozom. És közben beszédtanárhoz járok. Nem szégyellem, gyakornokoskodok, ugyanis úszóként a nevem mond valamit, de a médiában még bizonyítanom kell. Egy sportoló tudja, mit kérdezzen egy másik sportolótól. Ebből persze még nem tudok megélni, jelenleg, húszévesen az édesanyám támogat anyagilag. Ő a mindenem, a legjobb barátnőm, akire mindig számíthatok, a legcsodálatosabb ember az életemben. Nagyon örülök, hogy rövidesen Pestre költözik, hogy a közelemben legyen. Két sarokra leszünk egymástól.

Válasz a pletykákra

– Ha azt mondom, víz, mi jut elsőként eszébe? – kockáztatom meg ismét a témát.
– A jet-ski! Imádom, jó kikapcsolódás. Persze a medence és a kötelek is eszembe jutnak, de ha arra gondolok, hogy még egyszer rajtkőről kell ugranom, meghalok – mondja szomorúan.
Sokat harcolt eddig Risztov Éva a bulvármagazinokkal is, és nagyon bántják még a róla keringő vásárhelyi pletykák is. Arra kért bennünket, hogy válaszolhasson rájuk, a nyilvánosság előtt szeretné tisztázni magát. Íme:

– Először is: a férfiakat szeretem, és nem a nőket! És nem vagyok terhes! Nagyon bántana, ha a szülővárosomban a szüleim válása és a rólam keringő hamis mendemondák alapján ítélnék meg a családomat és engem, nem jelentene már semmit a sportmúltam – sorolja fájdalmasan.
A férfiakra visszatérve: a fenti szavakat a krónikás csak megerősíteni tudja, ugyanis Évát egy kedves budapesti fiatalember kísérte el Szegedre, néhány hete vannak együtt.

Európa-bajnokság

– Pár nap, és itt az úszó Európa-bajnokság, ott lesz? – próbálkozom ismét kitartóan. – Mivel Gyárfás Tamás meghívott, a megnyitóünnepségen ott leszek. A továbbiakban azonban a jelenlétem nem emelné a színvonalat – biggyeszti le száját azzal a jellegzetes Risztov Évá-s, fanyar mosollyal.
Látszik rajta, hogy hajthatatlan. Pedig szerintem ebben sokan vitatkoznánk vele.

Gyász
„Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek, örökké él, kit igazán szeretnek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagyapánk, vejem, apósunk, testvérem, sógorunk, nászunk, rokonunk és ismerősünk, KROMSZIÁN ISTVÁN életének 62. évében méltósággal viselt, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. szeptember 25-én, szerdán 17 órakor lesz az Écs-hegyi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.15 órakor mondatunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Beteg teste elpihent már, de lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek, csak az, kit elfelednek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ FERENC órásmester életének 80. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 26-án 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Gyászoló család
„Csak az hal meg, kit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagyapánk, dédapánk, apósunk és rokonunk, BALOGH GÉZA életének 98. évében csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2019. szeptember 27-én, pénteken 15 órakor lesz a fertőszéplaki temetőben. Előtte, 14.30 órakor engesztelő szentmisét mondatunk lelki üdvéért a helyi templomban. Szeretnénk megköszönni a fertőszentmiklósi idősek otthona dolgozóinak lelkiismeretes munkáját, és ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZALAI LAJOS méhész életének 87. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 26-án, csütörtökön 13 órakor lesz a révfalui temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és emléke előtt egy szál virággal adóznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél. Most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed: isten veled! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KISS JÓZSEFNÉ szül. Győrik Erzsébet, a Kühne üzemgazdasági osztályának volt dolgozója, később önálló öntödevezető 2019. szeptember 16-án, 85 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szeptember 25-én, szerdán 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászolják: lányai, veje, unokái és dédunokái
„Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérem és rokonunk, SZÁNTÓ OTTÓ 76 éves korában betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni, engesztelő szentmisével egybekötött búcsúztatása 2019. szeptember 25-én 15 órakor lesz a kapuvári Szent Kereszt-temető kápolnájában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Szeretett halottunktól egy szál virággal búcsúzzanak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Tested pihen csak az anyaföld mélyében, emléked tovább él szeretteid szívében. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Feleségem, Édesanyánk, Nagymamánk és Rokonunk, VEÉR GYÖRGYNÉ szül. Szombathelyi Gizella életének 86. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 27-én, pénteken 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Előtte engesztelő szentmise 13 órakor kezdődik a Szentlélek-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Testvérem, Anyósunk és Rokonunk, NAGY IMRE TIBORNÉ szül. KATONA IRÉN volt bölcsődevezető, győrszentiváni lakos életének 78. évében hosszan tartó betegség után, csendesen elhunyt. Temetése 2019. szeptember 27-én, pénteken 16 órakor lesz a győrszentiváni régi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MALLINERICH GIZELLA életének 76. évében elhunyt. Temetése 2019. szeptember 25-én, szerdán 15 órakor lesz a bezenyei temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14 órakor lesz a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KEMÉNY KÁLMÁNNÉ Bedi néni életének 85. évében elhunyt. Temetése 2019. szeptember 25-én, szerdán 15 órakor lesz a lázi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 14.15 órakor mondatunk a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, fiam, nagyapánk, testvérünk, apósunk és rokonunk, TÓTH TAMÁS PÉTER életének 60. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 25-én, szerdán 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi új köztemetőben, a sírjánál. Kérjük a megjelenteket, hogy egy szál virággal adózzanak emlékének. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
100 éve született a MÁVDAC tiszteletbeli örökös elnöke, BÉKÉS FERENC Emlékedet megőrizzük. Családod és DAC Baráti Kör
Fájó szívvel emlékezünk SZEMETHY IMRE halálának 2. évfordulójára. Fogtam a kezed és néztem az arcod, de hiába kértelek...feladtad a harcot. Szíved megállt, az enyém apró szilánkokra tört. Mérhetetlen fájdalmamba beleremegett a föld. Nem tehettem semmit...meredten néztem, ahogy drága lelked elveszik a fényben. Egyetlen vigaszom, hogy odafenn vársz rám, és együtt repülünk majd az angyalok szárnyán! Elnem múló fájdalommal: feleséged, lányid, vejeid és az unokák
Hálás szívvel mondunk köszönetet a Kazinczy Ferenc Gimnázium IV.E osztályának, hogy osztálytalálkozójuk alkalmából HORVÁTH PÉTERRŐL megemlékeztek. Gyászoló szerettei
Köszönetet mondunk azoknak az osztálytársaknak és osztályfőnöknek akik 30. érettségi találkozójukon megemlékeztek HAUCK PIROSKÁRÓL Szülei, fia és testvére