leszámolások

2021.09.30. 08:10

Száznál is több halottja van a keddi ecuadori börtönütközetnek

Legalább 116-an meghaltak az ecuadori Guayaquil kikötőváros börtönében lezajlott bandaütközetben – közölte szerdán Guillermo Lasso államfő, és elrendelte a rendkívüli állapot bevezetését hatvan napra az ecuadori börtönökben.

Lasso a Facebook-on tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a sebesültek száma a város Guayas börtönében nyolcvanra nőtt. A halálos áldozatok és a sebesültek mind fegyencek.

A korábbi beszámolók harminc halálos áldozatról szóltak, köztük több lefejezett rabról, de Fausto Buenano, az érintett ecuadori régió rendőrparancsnoka szerda délután bejelentette, hogy még folyik a börtön csatornahálózatában talált holttestek azonosítása.

Páncélozott járművek, katonák, mentősök és a rabok hozzátartozói gyűltek össze a fegyintézet előtt, utóbbiak arra várva, hogy hírt kapjanak odabent lévő szeretteikről.

Fabian Bustos rendőrparancsnok még kedden arról számolt be, hogy a rendőrség és a hadsereg bevetési egységeinek

több mint öt órába tellett visszaszerezni az ellenőrzést a börtön felett,

ahol utóbb néhány fegyvert is találtak.

Illetékesek szerint a lőfegyverekkel, késekkel és robbantásokkal megvívott

összecsapást a börtönben működő két banda, a Los Lobos és a Los Choneros vitája robbantotta ki.

Mario Pazmino ezredes, az ecuadori katonai hírszerzés volt igazgatója azt mondta, a véres ütközet azt mutatja, hogy „a nemzetközi szervezett bűnözés mostanra átitatta” az ecuadori büntetésvégrehajtás struktúráját. Hozzátette, hogy a helyi bandákat a mexikói Sinaloa and Jalisco Új Generáció kartellek mozgatják.

Guillermo Lasso államfő bejelentette, hogy a rend helyreállítása és az újabb erőszakcselekmények elkerülése érdekében rendeletében hatvan napra rendkívüli állapotot hirdetett az ország összes büntetésvégrehajtási intézményében. Hozzátette, hogy a hatóságoknak nincs konkrét információjuk, hogy fennállna a zavargások veszélye más börtönökben is, de számítani lehet rá az elmúlt egy-két év eseményeiből kiindulva. A rendkívüli intézkedés feljogosítja a kormányt arra, hogy rendőröket és katonákat vezényeljen a börtönökbe.

Guillermo Lasso elnök idén júliusban rendkívüli állapot bevezetését rendelte el az ecuadori börtönökben, miután az év eleje óta lezajlott néhány erőszakos összecsapásban addigra már több mint száz rab vesztette életét. Júliusban 21 ember vesztette életét a Cotopaxiban és Guayaquilben lezajlott börtönlázadásokban. Előzőleg, februárban pedig 79 rab halt meg a rivális bandák között több börtönben lezajlott leszámolásokban.

Az elnök augusztusban azt ígérte, hogy kormánya több forrást biztosít majd a túlzsúfolt börtönök fejlesztésére, újabb részlegek építésére és új biztonsági berendezések felszerelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában