változás

2021.02.19. 21:10

Szatmár megyei szenátor és képviselő vette át a Máramaros megyei magyarság parlamenti képviseletét

A képviselet átruházását péntek délután jelentették be az RMDSZ érintett politikusai egy nagybányai sajtótájékoztatón.

Turos Lóránd Szamár megyei szenátor és Nagy Szabolcs Szatmár megyei képviselő vette át a Máramaros megyei magyarság parlamenti képviseletét azt követően, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kizárta soraiból és parlamenti frakciójából Apjok Norbert Máramaros megyei képviselőt.

A képviselet átruházását péntek délután jelentették be az RMDSZ érintett politikusai egy nagybányai sajtótájékoztatón. Az eseményen Zahoranszki István is jelen volt, aki kormányfőtitkár-helyettesként vállalta a Máramaros megyei magyar ügyek képviseletét.

Székely István az RMDSZ Nagybánya központú területi szervezetének a megbízott elnöke elmondta: a közeljövőben állóurnás tisztújítást tartanak az RMDSZ Máramaros megyei helyi szervezeteiben, amelyeken nemcsak az RMDSZ-tagok, hanem a magyar közösség összes tagja leadhatja szavazatát.

Horváth Anna, a történelmi Máramaros területi RMDSZ-szervezetnek a megbízott elnöke az MTI kérdésére elmondta: az RMDSZ jelenleg nem tervez jogi lépéseket Apjok Norbert képviselő ellen, aki korábban maga is elismerte, hogy hamisított diplomát csatolt az RMDSZ képviselőjelölti dossziéjához, hogy megfeleljen a szövetség által támasztott feltételeknek.

Az RMDSZ-ből kizárt Apjok Norbert irodavezetőjének a kérdésére, hogy az RMDSZ kész-e együttműködni a függetlenként is a máramarosi magyarságot képviselő Apjok Norberttel, Horváth Anna kijelentette: a csapatmunkának két része van a csapat és a munka. Miután Apjok Norbert már nem tagja a csapatnak, nem képzelhető el vele együttműködés.

Apjok Norbertet február elsején zárták ki az RMDSZ-ből, miután a képviselő a tavaly decemberi parlamenti választásokon úgy szerzett újabb mandátumot, hogy nem teljesítette az RMDSZ által megszabott jelölési feltételeket. A második képviselői mandátumát töltő politikus hamis oklevéllel próbálta igazolni nem létező felsőfokú végzettségét.

A politikus négy nappal a decemberi parlamenti választások előtt nyilatkozatot juttatott el az RMDSZ elnökségéhez, amelyben vállalta, hogy – ha megválasztják – lemond a képviselői mandátumáról. Miután azonban az RMDSZ Máramaros megyében is képviselethez jutott, az RMDSZ megyei jelöltlistáját vezető Apjok Norbert letette a hivatali esküt, képviselői megbízatása visszaadását pedig arra hivatkozva utasította el, hogy „nem kapott választ” a lemondását kilátásba helyező nyilatkozatra az RMDSZ elnökségétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában