Ország-világ

2019.03.12. 07:17

Szakértő: Weber a magyarországi tárgyalással a saját helyzetét is stabilizálná

Ha kizárják a fideszt, annyi helyet veszíthet a néppárti frakció, hogy nem a legnagyobb lesz, és akkor nem Manfred Weber lesz a csúcsjelölt - mutatott rá a szakértő.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltje saját helyzetét is stabilizálni akarja azzal, hogy kedden Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal Magyarországon.


A kutató hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta: a Néppárton belül van egy "nagyon hangos, de kisebb rész", amely arra próbálja rászorítani Manfred Webert, hogy zárja ki a Fideszt.

    

Ha kizárják a fideszt, annyi helyet veszíthet a néppárti frakció, hogy nem a legnagyobb lesz, és akkor nem Manfred Weber lesz a csúcsjelölt - mutatott rá a szakértő.

     

Arra a felvetésre, hogy az EPP-től egy háromtagú bizottság vizsgálhatná a magyar demokrácia helyzetét, Pócza István úgy reagált: ha részrehajlástól mentes csapat állna össze, jó megoldás lenne, de ha a néppárt liberális és bevándorláspárti "szárnyából" kerülnének ki képviselők, akik "Soroshoz Györgyhöz kötődnek", akkor nem.

    

Hangsúlyozta: a legfontosabb tényező az idő, közeleg a választás, a Néppártnak valamit mondania kell ebben az ügyben, mert választói egy részét el is veszítheti a bizonytalanság miatt, hiszen, ha egymással sem tudnak megegyezni, akkor miért bíznának bennük a szavazók.

    

Szóba került a műsorban egy közvélemény-kutatás, amelynek adatai szerint, ha a Fideszt kizárja az EPP, akkor hárommal több mandátumot szerezhetne; Pócza István szerint ez egy "politikai hadjárat", mert Brüsszelben nem akarják, hogy a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők küzdelméről szóljon az EP-választás.

    

Az Alapjogokért Központ kutatója úgy vélte: a demokrácia "meghekkelési kísérlete" a Fidesszel kapcsolatos ügy, mert a választók nélkül és helyettük akarják eldönteni, nem megvárva, hogy mi lesz a választáson. Közölte: ha a választáson a bevándorlásellenes erők megerősödnek, a Néppártnak ahhoz kell idomulnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában