Ország-világ

2015.04.09. 16:22

Szabályosan kapta meg az engedélyét a gyilkos pilóta

Ugyan Andreas Lubitz a pilótaképzés során beszámolt róla, hogy korábban súlyos depresszióban szenvedett, a légiügyi hivatal szerint szabályosan kapta meg az engedélyét.

A szabályoknak megfelelően jártak el, amikor 2010-ben kiadták a pilótaengedélyt a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép másodpilótájának, aki a feltételezések szerint szándékosan vezethette hegyoldalnak az utasszállítót március végén - jelentette be kedden a német szövetségi légügyi hivatal (LBA).

A Lufthansa német légitársaság, a Germanwings anyavállalata szerint [namelink name="Andreas Lubitz"] 2009-ben, a pilótaképzés során beszámolt róla, hogy korábban súlyos depresszióban szenvedett. Az LBA viszont az előző hétvégén azt közölte, hogy nem volt tudomása a másodpilóta betegségéről. A vállalat közlése szerint a 2013 előtt hatályban lévő szabályok szerint nem volt kötelező tájékoztatniuk a szövetségi légügyi hivatalt Lubitz depressziójáról.

[namelink name="Carsten Spohr"], a Lufthansa elnöke csütörtökön találkozott Jörg Mendellel, az LBA vezetőjével. "Arra az eredményre jutottunk, hogy a pilótaengedély kiadásánál a szabályzatnak megfelelően jártak el" - közölte a szövetségi légügyi hivatal a tanácskozás után.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést. A düsseldorfi ügyészség a másodpilóta lefoglalt táblagépének vizsgálata alapján megállapította, hogy Lubitz az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban, és legalább egyszer a pilótafülkék ajtajára vonatkozó kifejezésekre is rákeresett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában