szomorú csúcs

2021.01.14. 18:19

Svédországban meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma

Meghaladta a tízezret a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Svédországban – közölte csütörtökön Stockholmban az ország közegészségügyi ügynöksége.

A skandináv országban mostanában bekövetkező számos haláleset oka, hogy az új koronavírus megjelent az idősotthonokban – mondta Karin Tegmark Wisell, az ügynökség mikrobiológiai osztályának vezetője.

„Sajnálatos módon arra számítunk, hogy a halálesetek száma növekedni fog a nagyarányú fertőzöttség miatt” – jelentette ki.

A 10,3 millió lakosú Svédországban eddig mintegy 518 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 10 185 halálesetet regisztráltak.

„Átlagosan 687 eset jut 100 ezer lakosra, és úgy tűnik, hogy egyfajta csúcsot értünk el” – fogalmazott Tegmark Wisell.

A svédországi intenzív osztályokon fekvő páciensek körülbelül 60 százaléka koronavírus-fertőzött, ami miatt az egészségügyi rendszer egyre inkább kezdi megközelíteni teljesítőképességének határait.

A kormány korábban közölte, hogy az éjszakai alkoholárusítás tilalmát január 24-ig kiterjeszti, arra hivatkozva, hogy a fertőzöttek száma továbbra is nagy.

A skandináv országban vasárnap életbe lépett a törvény, amely ideiglenesen bővíti a kormány jogköreit a járvány elleni küzdelem jegyében. A jogszabály felhatalmazza a kormányt, hogy bevásárlóközpontokat, edzőtermeket és kulturális létesítményeket zárasson be, s felfüggeszthesse a tömegközlekedést, vagy korlátozhassa az említett létesítményekbe látogató emberek számát.

Svédország európai szomszédjaival szemben lényegesen lazábban kezelte a koronavírus-járványt, különösen az elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában