Ország-világ

2019.04.15. 09:00

Súrolják a kétezer főt, számolják a lehetőséget

Év elejére több település is átlépte a kétezres lélekszámhatárt a megyében, így az őszi önkormányzati választások után akár önálló önkormányzati hivatalt alakíthat. Akinek adott lett a lehetőség, számolgat, mindez mennyibe kerülne. Ikrény bosszús, mert megugrotta volna a határt, ha minden lakó bejelentkezik: a gesztor falu adóerő-képessége milliókba kerül nekik.

Cséfalvay Attila

Friss belügyminisztériumi adat: 2019 januárjában nyolc Győr-Moson-Sopron megyei település mozgott a kétezres lélekszámhatáron. Ez azért érdekes, mert e felett az önkormányzat önálló hivatalt alakíthat. 2014 októbere óta Nagycenknek sikerült a leghamarabb kétezer fölé nőnie, 2016-ban – kilenc évtized után – átlépte e határt, de nem tervezi, hogy 2019-ben kiszáll a jól működő társulásukból. Ásványrárón úgy érzik, az önállóság drága, de a lehetőségük megnyílt erre azzal, hogy a 2019. januári adatok szerint már 2053-an élnek a településen. Écs a 2016 októberében regisztrált 1981-ről 2072 lakosra gyarapodott, de a közös hivatalon nem szeretnének változtatni. Győrújfalu viszont önállósodna, 2112 helyit felmutatva ezt ősszel könnyen meg is tehetik. 

Egyre többen - Az öt hónapos Horváth Dávid Balázs a falu egyik legfiatalabb lakója. Anyukája, Mónika tősgyökeres ikrényi. Fotó: Bertleff András

Egyre többen - Az öt hónapos Horváth Dávid Balázs a falu egyik legfiatalabb lakója. Anyukája, Mónika tősgyökeres ikrényi. Fotó: Bertleff András


2018. január elsején a statisztikai adatok szerint Dunakiliti 1955, Máriakálnok 1996, Levél 1972, Farád 1937, Ikrény 1917 lakost számlált. Közülük egy évvel később az ötből hárman már átugrották a kétezres határt – Dunakilitin 2003-an, Máriakálnokon 2007-en, míg Levélen 2033-an laknak. „Öt éve még csak 1741-en voltunk, örömteli ez a gyarapodás. Hegyeshalommal a közös hivatal működtetése közben jó emberi és munkakapcsolat alakult ki, a bölcsődei ellátást és a fogászatot is összekötöttük" – kezdte Kiss Béla levéli polgármester.


„Mivel kétezernél többen laknak már Levélen, lehetőségünk nyílik önálló hivatal alakítására. Gondolkodunk ezen, de körültekintően meg kell vizsgálni az anyagi feltételeket, a hivatal működtetésére és a munkavállalók bérére kérhető normatív támogatás mértékét. Ezután derül ki, előnyös lenne-e számunkra a váltás. Most egy hátrányát érezzük a »közösködésnek«, azt, hogy a jegyző hetente csak egy délután tart ügyfélfogadást a faluban. Az őszi önkormányzati választás és a képviselő-testületek felállása után születhet döntés a folytatásról."

 

A mi kis falunk - Bogdán Zoltán negyvenegy, Mráz György harmincegy éve él Ikrényben. Ottjártunkkor füvet nyírtak a helyi sportpályán. Fotó: Bertleff

A mi kis falunk – Bogdán Zoltán negyvenegy, Mráz György harmincegy éve él Ikrényben. Ottjártunkkor füvet nyírtak a helyi sportpályán. Fotó: Bertleff


Farád a kétezres határ alatt maradt (1937 lakó), akárcsak Ikrény, melynek lélekszáma 1923-ra nőtt. Utóbbi helyen jó páran nem jelentkeztek be hivatalosan, vélhetően a tényleges létszám kétezernél tart. „Emiatt is bosszantó, hogy hivatalosan nem sikerült e határt megugrani, hisz vélhetően ez az adat lesz mérvadó a választások után. Jobb lenne önállóan működni, persze megfelelő együttműködéssel aközös hivatal is járható út, de sok egyeztetéssel jár. Ami nekünk hatalmas hátrány, hogy a gesztor település (esetünkben Abda) adóerő-képessége a meghatározó ránk nézve is. Ez nekünk súlyos milliókba kerül" – jelezte Németh Tamás településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában