Ország-világ

2020.10.26. 21:34

Sokfelé megbénították a közlekedést az abortuszpárti tüntetők

Több lengyel városban, köztük Varsóban hétfőn közlekedési csomópontokat torlaszoltak el, és megbénították a forgalmat a beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntés miatt tüntető tömegek.

Jelzõfáklyákkal tiltakoznak tüntetõk az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Varsóban 2020. október 26-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nõk csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erõszak áldozataiként vagy vérfertõzõ viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket.

Forrás: MTI/EPA-PAP

Fotó: Radek Pietruszka

A közúti blokádok országszerte 16 órakor kezdődtek, Varsóban több forgalmas kereszteződést, köröndöt zártak el a közösségi médiában szerveződő csoportok.

A gyalogos tüntetők mellett az abortuszpárti mozgalom jelképeivel ellátott személygépkocsik is részt vettek a forgalom megbénításában. A tiltakozók több helyen vörös festékkel öntötték le az úttestet.

A gyülekezők – többségében fiatalok – a „Nők háborúja”, „Nők forradalma”, „A kormány nem magzat – eltávolítható”, „Az én testem – az én döntésem” feliratú transzparenseket tartottak, láthatóak voltak a melegjogi és az anarchista mozgalom jelképei is.

Több helyszínen a tömeg vulgáris jelszavakat harsogott, kormányellenes kiáltások is felhangzottak.

A varsói tiltakozók egy része este az alkotmánybíróság székhelye elé vonult. A fővárosban délután két tiltakozó nőt autó ütött el, majd elhajtott. Az egyik nőt könnyű sérüléssel kórházba vitték.

A koronavírus-járvány miatt szombattól érvényes gyülekezési tilalom ellenére a rendőrség nem avatkozott be, csak egyes tiltakozókat igazoltattak. Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes egy tévéinterjúban kifogásolta a járvány alatt szükséges távolságtartás hiányát a tömegben. Ennek kapcsán „biológiai bombáról” beszélt, figyelmeztetve: a tüntetőktől megfertőződhetnek idősebb családtagjaik.

Előző nap a tiltakozók több helyen megzavarták a vasárnapi ünnepi szentmiséket, számos templom falát az „Abortusz OK” jelszóval firkálták össze, sértő kiáltásokat intéztek hívek, papok felé. Poznanban megrongálták Szent II. János Pál pápa emlékművét.

A történtekre reagálva Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, főügyész közölte: tekintettel a hívek iránti „példa nélküli agresszív magatartások eszkalálódására”, a vallási kultuszhelyek megbecstelenítésére, ügyészi felügyeletet rendelt el a vonatkozó bűntetőjogi eljárások felett.

A jogi közlönyben egyelőre nem közzétett csütörtöki döntésében az alkotmánybíróság megerősítette 1997-es ítéletét, amely szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik.

Ennek alapján a bírák alkotmányellenesnek találták az 1993-as magzatvédő törvényben foglalt abortusztilalom alóli egyik kivételt, amely a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt, amennyiben az orvosi vizsgálatok a magzat súlyos betegségét, sérülését feltételezték. E kivétel alapján a leggyakrabban a Down-szindrómás magzatok anyján végeztek terhességmegszakítást.

A két további – a nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivétel – továbbra is érvényben marad.

Az alkotmánybíróság azt is kimondta: a megfogant életnek nem pusztán biológiai létét, hanem a születés utáni méltó életkörülményeit is biztosítani kell. A családügyi miniszter kedden a szejmben ismerteti a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését.

Borítókép: Jelzőfáklyákkal tiltakoznak tüntetők az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Varsóban 2020. október 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában