Ország-világ

2019.05.04. 13:10

Sikeresen felbocsátották a SpaceX teherűrhajóját

Sikeresen felbocsátották szombaton a SpaceX amerikai űripari vállalat Dragon típusú teherűrhajóját, amely utánpótlást szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

mti

A start után néhány perccel a hordozórakéta első fokozata sikeresen landolt egy tengeri platformon. A Dragon teherűrhajót helyi idő szerint hajnali három óra körül bocsátották fel a floridai Cape Canaveralban lévő légi támaszpontról.


Eredetileg péntekre tervezték a felbocsátást, de az Atlanti-óceánon, a parttól 22 kilométerre horgonyzó platform elektromos rendszerében észlelt problémák miatt egy nappal elhalasztották. Szombaton rajta landolt a hordozórakéta új gyorsítófokozata. Az eredeti tervek szerint a Cape Canaveralon kellett volna landolnia, a SpaceX azonban még nem számolta fel azokat a károkat, amelyeket a Crew Dragon kísérleti személyszállító kapszulájának felrobbanása okozta ott április 20-án. A mostani felbocsátáskor használt Dragon teherszállító űrkapszulát másodszor vették igénybe: előzőleg 2017 augusztusában már vitt terhet az ISS-re. A szombati volt Elon Musk űrvállalatának, a SpaceX-nek a 17. "kereskedelmi" űrmissziója, amely során utánpótlást szállítanak az ISS-re.

Fotó: spacex.com

Ezúttal 2,5 tonna rakományt továbbítanak az űrállomásra, illetve több, tudományos kísérletekhez használandó berendezés is a Dragon fedélzetén van. Egyikük, az Orbiting Carbon Observtory-2 a szén-dioxid mennyiségét fogja mérni a Föld légkörében, és segít megérteni azt, hogy milyen összefüggés van a szén-dioxid és a klímaváltozás között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában