Járvány

2020.05.20. 10:46

Semmit nem változott a helyzet a fővárosi idősotthonban

160 betegre jut egy nővér, alig fürdetik a lakókat, a mosással, fertőtlenítéssel is spórolni kell a Pesti úti idősotthonban.

Budapest, 2020. április 12. Katona fertõtlenít a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthona bejáratánál 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertõzöttet találtak, nyolcan meghaltak. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Kitálaltak az ápolók, ma is borzalmas körülmények vannak a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, a koronavírus-járvány gócpontjában − írja a Ripost.

A lap információi szerint

az otthonban semmi nem változott a járvány kitörése óta,

olyan ápolókat szólaltattak meg, akik tudják, mi zajlik a falak mögött.

Bántja a lelkiismeret az ott dolgozókat

Az ott dolgozók lelkiismeretét is bántja, hogy nincs semmiféle változás. A korábbi vezetés a helyén van, a céljuk nyilvánvalóan nem más, mint az esztelen spórolás – írja a Ripost cikke.

„Elképesztő állapotok voltak, amikor ott dolgoztam, és biztos forrásból tudom, hogy ez mostanra se változott”

– mondta el lapnak egy korábban ott dolgozó ápoló.

Ma már 160 betegre jut egyetlen nővér

„Év elejére szinte mindenki felmondott, most már néha két emeletre jut egyetlen nővér, akinek 160 lakót kellene ellátnia! Nemrég visszahívtak egy kolléganőt nyugdíjból, annyira nincs ember. Tudom, hogy ma sincs saját orvosa az intézménynek. A 44 idős elhunyt azok közül került ki, akik nem voltak képesek az önellátásra, és a megfelelő gondozás hiánya igenis hozzájárult a tragédiájukhoz. Az a szörnyű, hogy ebben semmi nem változott!” – tette hozzá az elkeseredett ápoló.

Alig jön szennyes a mosodára, nem fürdetik a betegeket

Egy másik, a neve elhallgatását kérő, jelenleg is ott dolgozó asszony állítja, hogy továbbra is komoly gondok vannak a higiéniával.

„Alig érkezik szennyes a mosodára, aminek az az oka, hogy csak ritkán fürdetik a betegeket, és csak végső esetben húzzák át az ágyukat”

– mondta elkeseredetten.

Egy szintén korábban ott dolgozó nővér azt mondja: mielőtt ő távozott,

többször szóvá tették a hiányosságokat, de semmi nem változott.

A lapnak többen elmondták, hogy azért hagyták ott az intézményt, mert a dolgozókkal sem megfelelően bántak egyes vezetők.

Mint a lap írja, mindannyian biztosak abban, hogy nem véletlenül lett a járvány gócpontja a Pesti úti Idősek Otthona. A fővárosi fenntartású idősotthonokban 68-an hunytak el, több mint 400 gondozott és 62 dolgozó pedig megfertőződött.

Kiszáradással vitték kórházba a betegeket

A gyászoló hozzátartozók beszámolói szerint a Pesti úti otthonban borzalmas volt a higiénia, és az intézményben egyetlen egy alkalommal sem tudtak orvossal beszélni. Az édesanyjukat, férjüket gyászoló hozzátartozók szerint az ápolók helyett nekik maguknak kellett napi rendszerességgel gondozniuk a betegeket. Aztán a járvány miatt bevezetett látogatási tilalom után sorra súlyos kiszáradással, felfekvéssel vitték kórházba az idős embereket.

Karácsony ma is hárít, és már hetven napja nem megy el az otthonba

Karácsony Gergely azóta sem tájékozódik személyesen: már 70 napja van veszélyhelyzet, de mégsem látogat el az otthonba, a felelősséget pedig hárítja. Pedig az ott dolgozók szívesen a szemébe mondanák, mi is az igazság.

Emlékeztetnek: amikor a Ripost hivatalos választ kért, hogy Karácsony miért nem hajlandó elmenni a Pesti útra, a főpolgármesteri hivatal cinikusan közölte, nem mehet, mert látogatási tilalom van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában