Ország-világ

2019.07.12. 08:02

Rövidesen összeállhat a Perzsa-öbölben szabad hajózást biztosító koalíció

Tárgyalások folynak a szövetségesekkel a tervezett koalícióról, amely biztosítaná a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban és a Báb el-Mandeb-szorosban.

MTI

Washington nemzetközi koalíciót szeretne a szabad hajózás biztosítására a Perzsa-öböl térségében - erősítette meg csütörtöki szenátusi meghallgatásán Mark Milley tábornok, akit Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben jelölt a vezérkari főnökök egyesített bizottsága új vezetőjének. Reménye szerint ez a koalíció heteken belül összeáll.


 "A koalíció többi tagországával megpróbálunk majd katonai kíséretet biztosítani a kereskedelmi hajóknak" - mondta a tábornok a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságában. Ezzel lényegében megerősítette azt, amit a héten Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának jelenlegi vezetője jelentett be. Dunford arról tájékoztatott újságírókat kedden Washingtonban, hogy tárgyalások folynak a szövetségesekkel a tervezett koalícióról, amely biztosítaná a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban és a Báb el-Mandeb-szorosban. A Bahreinban állomásozó 5. flottája révén az Egyesült Államok "döntő szerepet" játszik a hajózás szabadságának biztosításában e stratégiai fontosságú térségben - hangsúlyozta Dunford.


A vezérkari főnökök egyesített bizottsága az ő vezetésével is "a lehető legjobb katonai tanácsokat adja majd" a politikai döntéshozóknak - jelentette ki Milley. Hozzátette: "buta döntések nem fognak megfélemlíteni bennünket, a legjobb katonai tanácsokat adjuk, függetlenül attól, hogy annak milyen következményei lesznek ránk nézve". 


Ha a szenátus megszavazza a jelölését, akkor az elődje által megkezdett munkára kíván építeni, vagyis folytatja az országos védelmi stratégia megvalósítását, és különös figyelmet fordít a Kína és Oroszország jelentette fokozódó fenyegetésekre - mondta Milley. 


"Számomra elsődleges az ország nukleáris erejének modernizálása és fejlesztése" - fogalmazott. Majd a világűr katonai felhasználásának fontosságát említette, és kiemelte, hogy több beruházásra van szükség a mesterséges intelligencia és a hiperszonikus fegyverek fejlesztése terén.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Címkék#USA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában