Ország-világ

2019.09.04. 09:19

Romokban a Bahamák több szigete, Florida partjainál talán kisebb lesz a pusztítás - Fotók

A Bahama-szigeteken hatalmas pusztítást végző hurrikán várhatóan csak Florida partjai mentén, a félszigettől távol halad el

Humanitárius válság fenyeget a Bahamákon


A meggyengült Dorian hurrikán már Florida felé halad, de a Bahamák több szigetén helyi tisztségviselők és szemtanúk keddi közlései szerint hatalmas pusztítást végzett. Az ENSZ szerint az ott élőknek átfogó humanitárius válsággal kell szembenézniük.


A vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre.

    

A Great Abaco-sziget egy része teljesen víz alá került, míg a Nagy-Bahama-szigeten lévő Freeport városát és a New Providence szigetén található fővárost, Nassaut összedőlt házak romjai, törmelékek, utcákon heverő kicsavart fák és elárasztott utcák jellemzik. Nassau nemzetközi repülőtere szintén vízben áll.

 

A Dorian hurrikán nyomán romokban a Bahamák több szigete


Az NBC amerikai televízió kedd este helikopterről készült videofelvételeket mutatott be, amelyből érzékelhető, hogy - ahogy a műsorvezető fogalmazott - "totális a pusztítás".

A képsorok összedőlt, vagy jobb esetben "csak" tető nélküli házakat, a széllökések által felfordított autókat, vízben álló utcákat mutatnak. "Apokaliptikus, ami itt van, mintha szőnyegbombázással pusztítottak volna ki mindent" - nyilatkozott Lia Head-Rigby amerikai segélymunkás, aki az első mentőcsoportok egyikével utazott a Great Abaco-szigetre. Mint fogalmazott: itt nem újjáépítés, hanem újrateremtés vár a helybéliekre.

    

A CNN hírtelevízió szintén légi felvételekkel érzékeltette a pusztulás mértékét. Megszólaltatta Brandon Clement segélymunkást, aki elmondta: még azok a házak is kártyavárként dőltek össze, amelyeket az új előírásoknak megfelelően - viharokra és hurrikánokra számítva - speciális megerősítéssel húztak fel.

    

Bár Hubert Minnis kormányfő kedd esti sajtótájékoztatója szerint eddig a vihar hét halálos áldozatáról tudnak, politikusok, szakemberek és helybéliek egyaránt az áldozatok számának növekedésére számítanak. "Sokkal több halálos áldozatunk lesz" - fogalmazott Minnis.

    

Nehéz napok és hónapok várnak népünkre és országunkra"

- hangsúlyozta a kormányfő, aki megjegyezte azt is, hogy a Dorian a Bahama-szigetek történetében példátlan pusztítást végzett.

    

Az amerikai híradások túlélőket is megszólaltatnak. Egy férfi Freeportban sírva mondta el a riportereknek, hogy őt ugyan sikerült megmenteni, de a felesége a szeme láttára fulladt a heves esőzés okozta áradatba. Egy másik férfi arról beszélt: látta, hogy a bátyja egy faágba kapaszkodva várja a mentőket, miközben a feleségét elsodorja a víz.

    

Különösen a Bahamák északi részein cudar a helyzet, az ENSZ és segélyszervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet kedd este közzétett adatai szerint legalább 61 ezer embernek van szüksége azonnali élelmiszer-segélyre.

    

Iram Lewis bahamai törvényhozó amerikai újságíróknak elmondta: mindenre szükség van, gyógyszerekre, takarókra, kerekesszékekre, kórházi ágyakra, ivóvízre, élelemre. Legfontosabbként a gyógyszereket és a fertőtlenítőket említette.

    

Mivel a Bahamai Közösség perszonálunióban áll az Egyesült Királysággal, a legtöbb segély egyelőre onnan érkezik. II. Erzsébet királynő kedden azt nyilatkozta: "sokkolta és elszomorította" őt a hurrikán pusztítása. A brit királyi haditengerészet egyik hajója már hétfőn a Bahamák felé tartott, fedélzetén helikopterrel, speciális szállítójárművekkel és segélyekkel.

    

Ugyanakkor az amerikaiak is megkezdték már a segélyezést. Több egyházi és civil szervezet indult útnak, s az amerikai Vöröskereszt ivóvizet, élelmiszer-csomagokat, takarókat tartalmazó segélyszállítmányt indított az ország már megközelíthető vidékeire.

Az Atlanti-óceán felkorbácsolt hullámait nézik emberek a Dorian hurrikán érkezése elott a floridai Daytona Beachben 2019. szeptember 3-án. Az elorejelzések szerint a Dorian kettes erosségure csökkent, miközben a Bahamáktól lassan elmozdult Florida felé. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az Atlanti-óceán felkorbácsolt hullámait nézik emberek a Dorian hurrikán érkezése előtt a floridai Daytona Beachben 2019. szeptember 3-án. Az előrejelzések szerint a Dorian kettes erősségure csökkent, miközben a Bahamáktól lassan elmozdult Florida felé. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo



A Dorian hurrikán várhatóan csak Florida partjai mentén, a félszigettől távol halad el


A Dorian hurrikán várhatóan elhalad majd Florida partjai mentén, a félszigettől nagyobb távolságra - jelentette helyi idő szerint kedden későn este az amerikai Országos Hurrikán Központ.


A Bahama-szigeteken hatalmas pusztítást végző hurrikán kedden éjjel a floridai partoktól mintegy 170-180 kilométernyire haladt nagyon lassan, Cape Canaveraltől északi-északnyugati irányban, a georgiai partvidék felé. A meteorológusok azt valószínűsítik, hogy a Dorian szerdán a dél-karolinai Charlestonban ér partot.

    

A szakemberek és a politikusok mindazonáltal arra figyelmeztetik a floridaiakat, hogy a vihar - bár nem közvetlenül sújtja őket - veszélyes, mert 2-3 méter magasra is felkorbácsolhatja a part menti vizeket.

    

A Dorian kedden este változatlanul kettes erősségű hurrikán volt, de a miami hurrikán központban nem zárták ki, hogy ismét felerősödhet hármas erősségűre.

    

A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) kedd este már elsősorban Észak-és Dél-Karolinára összpontosította figyelmét és erőforrásait.

    

A Fehér Ház közleményben tudatta, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta a rendkívüli állapot kihirdetését Észak-Karolina egész területére is, ezzel lehetővé téve, hogy az állam jelentős szövetségi forrásokhoz juthasson. Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában már érvényben van az elnök által is kihirdetett rendkívüli állapot.

    

Floridában - annak ellenére, hogy a vihar várhatóan nem sújtja közvetlenül az államot - érvényben van az egyes part menti megyékre kihirdetett kötelező evakuálás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában