Járvány

2021.04.08. 21:07

Romániában felfüggesztik a kijárási tilalmat az ortodox húsvét napjára

A rendelkezést egy csütörtökön elfogadott kormányhatározat tartalmazza.

Romániában országszerte felfüggesztik a kijárási tilalmat a május elsejéről másodikára virradó éjszakán, hogy az ortodox hívők részt vehessenek a húsvéti szertartásokon.

A rendelkezést az a csütörtökön elfogadott kormányhatározat tartalmazza, amellyel április 13-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. A kormányhatározat május 8-án és 9-én is felfüggeszti az éjszakai kijárási tilalmat a muzulmán ramadánnal kapcsolatos szertartások résztvevői számára.

A bukaresti kormány a nyugati kereszténység feltámadási ünnepén (április 4-ére virradó éjszaka) hajnali 2 óráig függesztette fel a kijárási tilalmat, március 27-én és 28-án pedig a zsidó pészah ünnepen részt vevők 22 óráig közlekedhettek azokon a településeken is, amelyeken egyébként a magas fertőzési ráta miatt korábban kezdődött a kijárási tilalom.

Az ortodox húsvétot megelőző két pénteki napon a fertőzési rátától függetlenül országszerte este nyolcig tarthatnak nyitva az üzletek. Romániában – népszámlálási adatok szerint – a lakosság több mint 85 százaléka ortodox vallású.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról rendelkező kormányhatározat egyébként megtartja a jelenleg is érvényben lévő járványügyi korlátozásokat, a maszkviselési kötelezettséget, a gyülekezés korlátozását és az éjszakai kijárási tilalmat, amely 20 vagy 22 órától hajnali 5 óráig tart, attól függően, hogy milyen ütemben terjed a járvány az adott településen. Az üzletnek – a kormányhatározatban meghatározott kivételektől eltekintve – a kijárási tilalom kezdete előtt két órával be kell zárniuk.

A csütörtökön elfogadott kormányhatározat másik újdonsága az, hogy immár nemcsak a hegyvidéki üdülőtelepek, hanem 18 tengerparti település szállodái és panziói is befogadóképességük legfeljebb 70 százalékát kihasználva fogadhatnak szállóvendégeket.

A Fekete-tenger romániai partszakaszán hagyományosan május elsején indul az idegenforgalmi szezon, ami idén egybeesik az ortodox húsvét négynapos hosszú hétvégéjével.

Romániában két hete növelték az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkentették az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme, a diákokat pedig egyhónapos tavaszi szünetre küldték, hogy bezárhassák az iskolákat.

A bukaresti kormány ezeknek a szigorításoknak tulajdonítja, hogy az utóbbi napokban csökkenni kezdett a fertőzésszám. A mostani engedmények azonban vélhetően nemcsak a járvány tetőzésével állnak összefüggésben, hanem azzal az országos tüntetéssorozattal is, amelyet az újabb korlátozások bevezetése váltott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában