Hallgassa élőben!
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Rogán: a nemzeti konzultációk határozzák meg a kormány politikáját

A nemzeti konzultáció és az egyetértési pontok kijelölése a kormány számára nem formális vagy kommunikációs kérdés: ez határozza meg azokat a politikai döntéseket, amelyeket a kormány meghoz még a járvány és az alkalmazandó válságkezelés idején is – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán kedden. Közölte: az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott.

Közölte: az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője elmondta: a koronavírus-járványról szóló konzultációban az emberek egyértelműen jelezték, hogy amíg lehet, meg kell tartani az ország működőképességét, emellett kijelölték azt is, milyen eszközöket támogatnak. Legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták, ezt követte az országhatárok lezárása és a rendezvények korlátozása , majd a távolságtartás, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása, az időseknek fenntartott vásárlási sáv, az ingyenes parkolás és a kijárási korlátozás. Közölte: az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott. Hozzátette: az Idősügyi Tanács is ennek bevezetését kérte, így elérkezett az ideje annak, hogy a védekezés eszközrendszerét ezzel is kiegészítsék.

Hangsúlyozta: a kabinet az emberekkel közösen dönti el a kormányzás legfontosabb irányelveit, ezért alakították ki a nemzeti konzultáció intézményrendszerét. Az így kijelölt egyetértési pontok köré rendezik a kormányzás legfontosabb céljait, eszközeit, döntéseit.

Rogán Antal szerint az elmúlt 10 év legfontosabb egyetértési pontjai – amelyek több nemzeti konzultációban is visszaköszöntek – a munkaalapú gazdaság, a családvédelem, a határvédelem és a nemzeti szuverenitás ügye.

A legutóbbi, a koronavírus-járványról lefolytatott nemzeti konzultációról elmondta: a kormány a járvány első hulláma után éppen azért hirdetett konzultációt, hogy a nyár folyamán az emberek elmondhassák, mely eszközök váltak be és melyeket kell alkalmazni, ha visszatér a járvány, így a kormány a magyar emberek egyetértésével alakította ki a második hullámra vonatkozó politikát.

A miniszter közölte azt is: az idei év kommunikációs költései szinte kivétel nélkül a járványhoz kapcsolódnak. Emellett a hazai gazdaság támogatását is célul tűzték ki, és a kormány kommunikációs keretéből költöttek a „Válaszd a hazait” kampányra. Teljes egészében felfüggesztették a külföldi turistáknak szóló kampányt, ehelyett arra biztatják magyar embereket, hogy töltsék Magyarországon a pihenésüket, ezzel segítve a magyar munkahelyek megtartását – tette hozzá.

A munkalapú gazdaságról szólva elmondta: a kormány az elmúlt 10 év gazdaságpolitikáját a segély helyett munka alapelvének megfelelően rendezte be, ami sikeres volt. Úgy értékelt: a koronavírus-járvány az európai gazdaságok közül a foglalkoztatásnak a legkisebb kárt talán éppen Magyarországnak okozta, nálunk nőtt legkevésbé a munkanélküliség. Ugyanakkor hangsúlyozta: segíteni kell a munkájukat elvesztő embereket, de ezt a kormány továbbra is elsősorban munkahelyteremtéssel, beruházások támogatásával és a vállalkozások adóinak csökkentésével képzeli el.

Elmondta: a családvédelem kérdése szintén fontos egyetértési pont volt és óriási siker, hogy a baloldali kormányok időszakához képest lassan 2,5-szeresére nő a családtámogatásokra fordított összegek aránya a költségvetésben. Hangsúlyozta azt is: a baloldali kormányokkal ellentétben a mostani kabinet politikája a válság idején sem megszorításokról szól, sőt, új otthonteremtési programmal bővítik a családtámogatások körét.

A határvédelem és a nemzeti szuverenitás ügyéről Rogán Antal azt emelte ki: a magyar emberek népszavazáson és nemzeti konzultáción is egyértelműen véleményt nyilvánítottak arról, hogy meg kell védeni a határokat és nem szabad beengedni a gazdasági migránsokat. Szerinte ez a járvány időszakában is aktuális kérdés, ugyanis az Európai Bizottság éppen napokban vesz napirendre olyan jelentéseket, amelyek a bevándorlók integrációjáról, és folyamatos, nagy számú beengedésükről szólnak. Emellett – folytatta – a vírushelyzet idején egy olyan dokumentumról is tárgyal a bizottság, hogy hogyan kell a közös európai külpolitika alapjává tenni a genderkérdést.

„Számukra a konzultáció és az egyetértési pontok kijelölése, az nem egész egyszerűen csupán egy formális vagy kommunikációs kérdés: ez határozza meg azt a politikai magatartást és azokat a politikai döntéseket, amelyeket a kormány meghoz még a járvány idején és az alkalmazandó válságkezelés idején is” – összegzett.

Az ellenzéki képviselők közül többen is – Gyüre Csaba (Jobbik), Sebián-Petrovszki László (DK), Keresztes László (LMP), Varga László (MSZP)- sokallták a kormányzati kommunikációs költéseket, kifogásolták, hogy a járvánnyal kapcsolatos nemzeti konzultációban banális kérdések voltak, például a járványügyi készültség fenntartásáról, és az erre szánt több mint 11 milliárd forintot más célokra kellett volna költeni, például munkahelyek megmentésére.

Rogán Antal erre reagálva azt mondta: az ellenzék soha nem értett egyet a nemzeti konzultációval. „Önöknek fáj, hogy a magyar kormány megkérdezi a magyar emberek véleményét, mert amikor önök voltak kormányon, akkor soha nem tették meg” – fogalmazott a miniszter, aki szerint a baloldali kormányok rendszerint az IMF-re hallgattak, a mostani kormány pedig az emberekre.

Hangsúlyozta: bár a járványügyi készültség fenntartását az ellenzék most banális kérdésnek nevezi, mégsem szavazta meg az erről szóló törvényt a parlamentben.

„Pontosan annyit költöttünk, mint az előző nemzeti konzultációk alkalmával bármikor, és ennek a pénznek minden forintja idehaza kerül hasznosításra, itthoni munkavállókat támogat” – mondta Rogán Antal, hozzátéve, hogy jelentős rész kerül például a postához, amely a levelek kézbesítését végzi.

Kijelentette azt is: válság idején, amikor egy járványt kell kezelni, kommunikációs tevékenységre szükség van. Alapvetően az ezzel kapcsolatos tevékenységekre költött a kormány ebben az időszakban, és ez így marad a következő egy-két hónapban is – mondta.

Megjegyezte: jónéhány olyan baloldali médium van – a Népszava, de akár az RTL Klub vagy az Atv is – amely, ha ebben az időszakban a kormányzati kommunikációs költésből nem részesült volna, nehezen tudta volna sikeresen zárni az évet.

Borítókép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én

Hozzászólások

Emlékkoncerttel ünnepelt a bukaresti Magyar Kulturális Intézet
Online közvetített Bács Lajos-emlékkoncerttel ünnepelte kedden a bukaresti Magyar Kulturális Intézet a magyar kultúra napját.
Ausztria: botrány robbant ki az oltások beadása körül, meghosszabbítják a támogatásokat
Polgármesterek, családtagjaik illetve önkormányzati dolgozók jutottak soron kívül oltáshoz- Fél évvel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt folyósított gazdasági válságtámogatásokat.
Hollik István: Gyurcsány Ferenc felesége elszólta magát (videó)
Bevallotta, amikor hatalmon voltak, kudarcot vallottak a válságkezelésben, és az emberek helyett a bankokat akarták megmenteni.
Philip Rivers visszavonult
Pályafutása során megszakítás nélkül 240 mérkőzésen lépett pályára kezdőként.
Gyász
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, örökre elmentél. Szereteted szívünkben örökké él. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósom és rokonunk, BARANYAI VILMOSNÉ szül. Rovák Erzsébet „Bibi” életének 88. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 22-én, pénteken 12 órakor lesz a győr-nagybácsai temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze csend és nyugalom. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, testvérem, anyósom, sógornőm és rokonunk, FARKAS GÉZÁNÉ szül. Németh Ilona életének 81. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 23-án 13 órakor lesz a bogyoszlói temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.” (Juhász Gyula) Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FÜREDI FLÓRIÁN életének 79. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 22-én, pénteken 15 órakor lesz az Écs-hegyi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 14.15 órakor mondatunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Búcsúzunk: Feleséged, Gyermekeid, Unokáid, Testvéred, Vejeid, Unokatestvéred, Sógornőid, Sógoraid és Rokonaid
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. (Juhász Gyula) Szívünkben mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesapám, nagyapánk, testvérünk, szeretett rokonunk, barátunk, GICZI RÓBERT életének 61. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 22-én, pénteken 15 órakor lesz a bogyoszlói temetőben. Engesztelő szentmisét 14.15 órakor tartunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak, és utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillagszemed. Vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Drága Édesanyánk, Isten Veled! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, sógornőnk, keresztanyánk, rokonunk és ismerősünk, KOVÁCS ZOLTÁNNÉ szül. Ősze Ilona életének 64. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. január 21-én, csütörtökön 15.30 órakor lesz a felpéci temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KUGLER SÁNDOR életének 73. évében csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónkat szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a győr-szabadhegyi temetőben. Emlékét szeretettel megőrizzük. Gyászoló felesége, testvére, keresztgyermekei és a rokonság
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, apósunk, nagypapánk és dédpapánk, LINKAY ISTVÁN életének 97. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása január 22-én, pénteken 13 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Lecsukott szemmel még látjuk lelkét, ki mellettünk ül, és nekünk mesél… Nem maradt utánad más, csak az emlék, örökké szeretünk, bárhol legyél! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédikénk, anyósom és rokonunk, LŐCZE ERZSÉBET tanárnő életének 88. évében csendesen elhunyt. Gyászoló családja
„Hosszú volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PÁLFI ANTAL üzemmérnök súlyos betegségben, életének 79. évében, házasságának 55. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 19-én a győr-nádorvárosi köztemetőben megtörtént. Búcsúzik tőle: felesége, gyermekei, unokái, dédunokája, testvére, sógora, rokonai, barátai és minden ismerőse. Egyben köszönetet mondunk a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház pulmonológiai osztálya gondozóinak áldozatos munkájukért, és mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Elmentem Tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Már nincs holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendesen, mert Én a szívetekben élek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, vejem, rokonunk, barátunk és ismerősünk, SIMON FERENC volt pannonhalmi, majd ménfőcsanaki lakos, a Győri Lenszövő nyugdíjasa életének 74. évében, rövid szenvedés után váratlanul elhunyt. Temetése 2021. január 25-én, hétfőn 14 órakor lesz a pannonhalmi temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Már nincs holnap, csak ennyi volt az élet, sirassatok csendesen, mert én szívetekben élek. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, szeretett édesapánk, nagypapánk, apósunk, sógorunk, rokonunk és ismerősünk, SOMOGYI FERENC életének 84. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2021. január 22-én, pénteken 12 órakor lesz a börcsi temetőben. Előtte, 11.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi katolikus templomban. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk és rokonunk, SZABÓ LAJOS szobafestő életének 70. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 21-én, csütörtökön 15 órakor lesz a vitnyédi temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik súlyos betegsége alatt érdeklődtek egészségi állapota felől, továbbá azoknak, akik mély gyászunkban velünk éreznek. „Véget ért a szenvedésed, szívedben nyugalom, miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom. Gyászoló család
„Elhervadó őszi rózsa, hulldogáló tarka lomb, boruljatok sírhalomra, legyen bársonypuha domb. Elrepültek már az évek, Isten sok napot adott, megtört testtel földbe térek, de szívetekben ott vagyok.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk, testvérem, anyósom és rokonunk, VISY ÁGOSTONNÉ szül. Mészáros Mária rábapordányi lakos életének 93. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 25-én 15 órakor lesz a rábapordányi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Hálás szívvel szeretnénk köszönetet mondani a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, hogy drága jó édesanyám, nagymamánk, dédink, anyósom, BOGNÁR FERENCNÉ szül. Bognár Izabella temetésén részt vettek, utolsó útjára elkísérték, és sírjára a kegyelet virágait elhelyezték. Külön köszönetünket fejezzük ki a PAMOK Pulmonológia Covid II. osztálya orvosainak, nővéreinek, valamint a baleseti B osztály dolgozóinak. Gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, megtisztelőknek, akik PÉNTEK LÁSZLÓNÉ Kató néni temetésén megjelentek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, részvétükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Gyászoló Családja