Ország-világ

2014.10.21. 08:54

Repülőgép-balesetben halt meg a francia olajvállalat vezetője Moszkvában

A éves Christophe de Margerie gépe felszállás közben a sűrű ködben egy hókotrónak ütközött a vnokovói nemzetközi repülőtéren.

A Falcon 50 típusú, Párizsba tartó repülő fedélzetén a vállalatvezetőn kívül háromfős személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak - erősítette meg a reptér szóvivője.

A baleset hétfő éjjel, moszkvai idő szerint néhány perccel éjfél előtt történt.

A tragédiáról szóló első hírekben még az szerepelt, hogy életét vesztette a hókotró vezetője is, később azonban kiderült, hogy életben van. Az ügyben vizsgálat indult. A baleset időpontjában 350 méteres volt a látótávolság.

A francia üzletember az orosz kormány által a külföldi befektetésekről szervezett eseményen vett részt hétfőn a Moszkva közeli Gorkijban.

[namelink name="Christophe de Margerie"] - anyai ágon a pezsgőiről és a luxusszállóiról ismert Taittinger-dinasztia tagja - 1974 óta dolgozott a cégnél, 2007-ben nevezték ki a Total vezérigazgatójává, 2010-ben az elnöki posztot is megkapta. A vállalat egyelőre nem reagált halálának hírére, a Le Monde című napilap viszont úgy tudja, hogy még az éjjel válságtanácskozást tartanak a francia cég párizsi központjában.

A Total a negyedik legnagyobb nyugati olaj- és gázipari cég, és az egyik legjelentősebb külföldi befektető Oroszországban. A vállalatvezető éles bírálója volt a Nyugat által Oroszországgal szemben az ukrán válság miatt foganatosított szankcióknak, amelyeket tévútnak nevezett. Úgy vélte, Európának le kell mondania arról a gondolatról, hogy csökkenti az orosz gáztól való függőségét.

Christophe de Margerie ellen több eljárás is indult korrupció és visszaélés miatt, egyfelől az Olajat élelmiszerért ENSZ-program keretében iraki vezetőknek átutalt kenőpénzek, másfelől pedig egy iráni ügylet miatt.

Az üzletember megbízatása 2015-ben járt volna le a cég élén. Tavasszal azt mondta, hogy hagyományaikhoz hűen, a vállalaton belüli jelöltek közül választják ki utódját, és nem keresnek külsős embereket. Az utódlással kapcsolatban a legtöbbször Philippe Boisseau és Patrick Pouyanne nevét emlegették. Előbbi a vállalat megújuló energiaforrásokkal foglalkozó divízióját, utóbbi a finomítói üzletágat vezeti.

Franciaország nyomozókat küld Moszkvába


A francia polgári légiközlekedés-biztonsági iroda (BEA) kedden bejelentette, hogy három munkatársa Moszkvába indult a Total olajcég elnök-vezérigazgatója halála körülményeinek kivizsgálására.

A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt eljárást indított, s a vizsgálat lefolytatásával a BEA-t bízta meg.

A balesetei okainak kivizsgálását az illetékes orosz hatóságok végzik. A nemzetközi eljárásoknak megfelelően a BEA a repülőgépet építő (Dassault), és a működési engedélyét kiadó állam képviselőjeként vesz részt a vizsgálatban - közölte a francia hatóság.

A Total közleményben jelezte, hogy az olajipari vállalat igazgatótanácsa a "lehető legrövidebb időn" belül összeül Christophe de Margerie utódlása ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában