Hallgassa élőben!

Repülhetnek-e a betegek?

A korszerű utasszállító repülőgépek biztonságosak és kényelmesek, ennek ellenére utasként kismértékben még ma is számolni kell bizonyos szokatlan hatásokkal.

Ma már szinte bárki bárhová elrepülhet, azonban az idült betegségben szenvedők vagy betegségből lábadozók mindig kérjék ki kezelőorvosuk véleményét az utazással kapcsolatban.

A gyógykezelésre, műtétre repülőeszközzel (repülőgép, helikopter) szállított súlyos betegre nem vonatkoznak az alábbiak. Ők a kockázat-haszon mérlegelése alapján megfelelő orvosi kíséret és műszerezettség mellett saját felelősségükre szállíthatók. A repülés során leginkább az alacsonyabb utastéri oxigéntartalom, a légnyomásváltozások, a kisebb változó irányú gyorsulások, a minden repüléssel együtt járó izgalom, valamint a hosszabb ülés az, ami esetleg ronthatja a betegek állapotát. A teljesség igénye nélkül néhány egyértelmű repülési ellenjavallatra szeretném felhívni a figyelmet az alábbiakban.

Ki ne repüljön?

– Szív- és érrendszeri betegségek

Egy hónapnál nem régebbi szövődménymentes vagy két hónapnál nem régebbi szövődményes szívinfarktus. Ezután is csak akkor repülhetnek, ha az állapotuk stabil és a tünethatárolt terheléses EKG negatív volt. Súlyos instabil koszorúér-betegség, szívelégtelenség, kritikusan magas vagy alacsony vérnyomás, kontrollálatlan szívritmuszavarok, szívelégtelenséggel járó szívbillentyű-betegségek. Mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia hat hónapon belül. A későbbiekben is csak akkor, ha vérhígító -kezelésük megfelelően beállított.

A pacemakeres betegek és a szívműtéten átesettek, ha állapotuk stabil, repülhetnek. Bizonyos esetekben a tengerszinten panaszmentes betegeknél a kezelőorvos az esetleges komplikációk megelőzése miatt az utazás alatt folyamatos oxigénbelégzést javasolhat. Ezt előre kell igényelni, és némelyik társaság ezért pluszdíjat számít fel.

– Tüdőbetegségek

Idült tüdőbetegség miatt csökkent artériás oxigén- vagy emelkedett szén-dioxid-szint, pl. tüdőtágulás, idült hörghurut, szilikózis esetén. Súlyos, labilis vagy a közelmúltban kórházi kezelést igénylő tüdőasztma. Aktív fertőző tüdőbetegségek, pl. tbc, influenza, tüdőgyulladás. Légmell (pneumothorax) egy hónapon belül. A tüdő csonkolásos műtétjei után a kivizsgálás eredményeképpen az elbírálás egyéni.
Általános alapelvnek tekinthető, ha egy beteg nem tud megtenni kb. 100 métert vagy egy emeletet komolyabb nehézlégzés nélkül, akkor biztosan nem alkalmas a repülésre.

– Egyéb problémákról röviden

Súlyos vérszegénység, mivel az oxigént szállító hemoglobin mennyisége csökken, repülésből kizáró ok. A műtéten átesetteknél a repülőalkalmasság függ a műtét típusától, ezért mindig kérjék ki az operáló orvos véleményét. Olyan hasi műtét után, ahol a gyomor-bél rendszer megnyitásra került, a minimálisan javasolt várakozási idő két hét.

A nagy trombóziskockázat miatt gipszrögzítés esetén még a legrövidebb repülőút is csak injekciós „vérhígító”- (heparin)védelemben javasolt. A heparint öninjekció formájában – ugyanúgy, mint az inzulint – bőr alá kell adni. Vastagbéltükrözés (colonoscopia) után 24 órán belül ne üljenek repülőre, mert ilyenkor még a vastagbélben nagy mennyiségű gáz van. Középfül- vagy orrmelléküreg-gyulladás gyógyulásáig nem tanácsos repülni. Az olyan szemészeti beavatkozások után, ahol rosszul felszívódó gáznemű anyagot juttatnak a szemgolyóba, egy hónapig tilos gépre szállni.

Az egyébként egészséges mozgássérültek utazhatnak, de előzőleg érdemes felvenni a kapcsolatot a repülőtérrel és az illetékes légitársasággal. Ők segítséget tudnak adni a repülőtéren való mozgáshoz, a gépre jutáshoz és a mozgáskorlátozottságot az elhelyezésnél is figyelembe vehetik.

Egyéb banális megbetegedéseknél általában igaz, ha a beteget keresőképesnek nyilvánítják, akkor a repülésre is alkalmas.
Kezelt, jól beállított magasvérnyomás-betegség mellett biztonsággal repülhet, de gyógyszereit mindig a kézipoggyászban vigye magával.

Terhesség esetén

A szövődménymentes terhes a 36. hétig repülhet, de vigye magával terhesgondozási könyvét. A terhesség korai szakaszában egyébként is gyakori émelygés, hányinger, hányás a repülőúton fokozódhat, ez általában nem jelent nagyobb veszélyt. A légi utazás kerülését tanácsolom ikerterheseknek és akiknek kórelőzményében koraszülés szerepel, illetve azoknak, akiknek bármilyen komplikációjuk volt korábbi, vagy van aktuális terhességük alatt.

Dr. Strényer Ferenc

Támogatnák, hogy a rászorulók célzott segítséget kaphassanak a törlesztési moratórium után
Aktív egyeztetés folyik a moratórium jövőjéről.
Kásler Miklós köszöntötte az ápolókat (videó)
További szolgálatukhoz pedig sok sikert, erőt és nem lankadó emberséget kívánt.
Dobrev Klára folytatja a keleti vakcinák elleni kampányt
Pedig mára sajnos egyértelművé vált: éppen a DK politikusai közül szedi a legtöbb áldozatot a koronavírus.
Kiderült Diana féltett titka, ezt érezte halála előtt
Egy bennfentes nyilatkozott a hercegnő életének utolsó időszakáról és Károly herceggel való kapcsolatáról.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Nagymamám, NEUMANN SÁNDORNÉ szül. Eredics Mária 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken 11 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló családod
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből megváltást kaptál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk és rokonunk, PAYRITS JÁNOSNÉ szül. Pinezits Katalin életének 83. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. május 15-én, szombaton 14 órakor lesz a kópházi temetőben. Utána engesztelő szentmisét tartunk a kistemplomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Hosszú volt az út, mely most véget ért, fáradt teste megpihenni tért. Türelmesen várt az Úr hívó szavára s megnyugodva lépett az örök hazába. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, dédink, PÁRIZS JÓZSEFNÉ szül. Rádler Erzsébet életének 98. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én 13 órakor lesz a röjtökmuzsaji temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmisét mutatunk be lelki üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RADICS JÓZSEF életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken 14 órakor lesz a győri Szentlélek-templomban szentmisével egybekötve. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke a szívünkben otthont talál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, SIMON LÁSZLÓ rábatamási lakos vadász életének 80., házasságának 61. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én, pénteken 17.30 órakor lesz a rábatamási temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 16.45 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kérjük, szíveskedjenek a kihelyezett gyűjtődobozba elhelyezni a koszorúkra, virágokra szánt összeget, amelyet a helyi templom javára szeretne felajánlani a család. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH GYÖRGYNÉ szül. Holényi Emma Hugi, Emike életének 66. évében csendesen elhunyt. Családi körben vettünk tőle búcsút a mosoni temetőben. Gyászoló család
„Elhull a virág, eliramlik az élet…” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZVEZDOVICS FERENC „Kockás” életének 80. évében békésen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 17-én, hétfőn 15 órakor lesz a győr- nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Búcsúzik Tőle fia: Zorán, Zoltán Csaba, unokája: Laura, testvére: Magda.
Szeretettel emlékezünk, sógorunk, keresztapánk, KOVÁCS JÓZSEF halálának 10. évfordulójára Rábacsécsényben Ha felszáll egy lélek az égbe, odafenn egy új csillag születik. Ragyogó fényével jelzi, hogy többen lettek az angyalok. Szerető sógornőd: Nóra, sógorod: Tibor, keresztlányaid: Zsanett, Babett.
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSEH LÁSZLÓ FERENC darnózseli lakos életének 71. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2021. május 15-én, szombaton 13 órakor lesz a darnózseli temetőben. Lelki üdvéért engesztelő szentmise 12.15 órakor a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászolják: Szerető Felesége, Lányai, Vejei, Unokái, Rokonai, Barátai.
„Én vagyok a feltámadás és az élet, aki bennem hisz, még ha meghalt is, élni fog.” (Jn 11,25) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagyanyánk, testvérem, anyósom és rokonunk, DR. EÖRI TERÉZIA növénynemesítő, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa életének 82. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után a családja körében csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónkat 2021. május 14-én, pénteken 16 órakor a fertőszéplaki temetőben helyezzük örök nyugalomra. Előtte, 15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a lelke üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család Dr. Horváth Beatrix, 9436 Fertőszéplak, Szent István utca 14.
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt már időm, el kellett indulni. Szívetekben hagyom az emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek fel az égre! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérünk, sógornőnk, nagynénénk, keresztanyánk, rokonunk és ismerősünk, DUBI ILONA életének 73. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én 13 órakor lesz Ásványrárón a rárói temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Napsugár és csillagok világa jó szívednek örök álmát őrzik. Tiszta lelked fönt a magas égben, a síron túl is felettünk őrködik. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FINTA VIKTÓRIA csornai lakos életének 35. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én 13 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapám, nagypapám, apósom és rokonunk, JUHÁSZ ZOLTÁN a Rába-gyár nyugdíjasa életének 86. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 17-én, hétfőn 12 órakor lesz a győrszentiváni régi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
,,A végső utadra indulj megnyugodva, a szeretetünk elkísér égi otthonodba. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Testvérünk, Nagybátyánk, Sógorunk és Rokonunk, MINTLER SÁNDOR életének 64. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója május 14-én, pénteken 16 órakor lesz a nyúli temetőben. Lelki üdvéért a temetés előtt, 15.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Elmentél tőlünk, mint a lenyugvó nap, de a szívünkben élsz tovább, és örökre ott maradsz.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyám, Anyósom, Nagymamánk, Dédink, Rokonunk és Ismerősünk, ÖZV. VARGA FERENCNÉ életének 96. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 13-án, csütörtökön 14 órakor lesz a börcsi temetőben. Előtte, 13.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a római katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család