Ország-világ

2017.02.15. 11:38

Rekordszámú műholdat juttatott egyszerre az űrbe India

A felvitt 104-ből 101 külföldi szatellit volt.

Egyetlen misszióval 104 műholdat juttatott a világűrbe szerdán India, ami az ország űrügynöksége szerint világrekord.

A felvitt 104-ből 101 külföldi szatellit volt, mivel a dél-ázsiai ország a nemzetközi ügyfelek kiszolgálásával nagyobb részesedét szeretne a 330 milliárd dolláros (96 ezer milliárd forintos) globális űriparból.

Az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) irányította az indulást, amely zavartalanul folyt, a helyi hírcsatornák élőben közvetítették.

Narendra Modi államfő a Twitteren gratulált: "India üdvözli a tudósait!". Modi optimistán tekint India űrprogramjára, dicsérte a tudósok munkáját, akik három éve kis költségvetésű misszió keretében szondát küldtek a Marsra, mely első próbálkozásra a vörös bolygó körüli pályára állt.

Az ISRO alacsony árai miatt tavaly 75 műholdat lőttek fel nemzetközi ügyfelek kérésére az Andhra Prades állambeli Szriharikotából.

A most felvitt 104 műhold együttesen 650 kilogrammot nyomott. A 101 kicsi külföldi műhold közül 96 amerikai, egy-egy izraeli, kazahsztáni, holland, svájci és egyesült arab emírségekbeli volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában