Ország-világ

2018.05.22. 07:59

Putyin és Morales is gratulált a venezuelai elnöknek az újraválasztásához

A G20-országcsoport külügyminisztereinek Buenos Aires-i találkozóján Argentína, Kanada, Mexikó, Chile, Ausztrália és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban közölték, hogy nem ismerik el a venezuelai elnökválasztás eredményét.

Vlagyimir Putyin orosz és Evo Morales bolíviai államfő is gratulált hétfőn az újabb hat évre újraválasztott Nicolás Maduro venezuelai elnöknek.


A Kreml sajtószolgálata szerint az orosz elnök táviratban gratulált Madurónak. "Putyin meggyőződését fejezte ki, hogy Maduro államfői tevékenysége elősegíti majd az országaik között fennálló stratégiai partnerségi kapcsolatok fejlődését" - közölte az orosz államfő hivatala.

    

A Kreml szerint Putyin megerősítette, hogy Oroszország kész folytatni a bilaterális és nemzetközi ügyekben az együttműködést Venezuelával.

   

Az orosz elnök Madurónak jó egészséget, illetve sikereket kívánt az ország előtt álló társadalmi és gazdasági kihívások megoldásában, egyben pedig előrelépést a venezuelai nép egésze érdekében folytatott nemzeti párbeszédben

- tette hozzá a Kreml.

    

Evo Morales, Bolívia szocialista elnöke is jókívánságait küldte Madurónak.

   

 "A szuverén venezuelai nép újfent győzelmet aratott a intervencionizmus és az észak-amerikai birodalom felett" - írta Twitter-üzenetében Morales. "A szabad népek sosem fognak behódolni" - fűzte hozzá.

   

Nicolás Maduro a vasárnap megtartott elnökválasztáson a szavazatok 67,7 százalékát szerezte meg. A nemzetközi közösség bírálta a szavazás lefolytatását, az ellenzéki jelöltek pedig a választókra gyakorolt nyomás miatt illegitimnek nevezték a voksolást, és a választás megismétlését követelték.


A Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) ellenzéki pártszövetség hónapok óta csalással vádolta a kormányt, és bojkottálta a választásokat.

    

Az ellenzéken kívül az Egyesült Államok, az Európai Unió és a limai csoport - 14 amerikai és karibi ország - elutasítja a szavazást. Valamennyien a demokrácia aláásásával vádolják Madurót.

    

A G20-országcsoport külügyminisztereinek Buenos Aires-i találkozóján Argentína, Kanada, Mexikó, Chile, Ausztrália és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban közölték, hogy nem ismerik el a venezuelai elnökválasztás eredményét.


Jorge Faurie argentin külügyminiszter ezt "a legitimáció hiányával" indokolta, azzal, hogy a folyamat "egyes politikai szereplők részvétele nélkül zajlott". Chile, bár nem tagja a G20-nak, meghívást kapott a csoport soros elnökségét idén betöltő Argentínától a találkozóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában