Ország-világ

2016.08.23. 08:22

Pretoria után Johannesburg vezetését is elvesztette a dél-afrikai kormánypárt

A főváros Pretoria és Port Elizabeth után Johannesburg vezetését is elvesztette hétfőn a dél-afrikai kormánypárt, miután a város közgyűlése a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség (DA) jelöltjét választotta meg polgármesternek.

A DA jelöltje, Herman Mashaba 144 szavazatot szerzett a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) 125 szavazatot szerző jelöltjével, Mpho Parks Tauval szemben - jelentette be a voksolás után a városi tanács elnöke.


Az augusztus 3-i helyhatósági választásokon az ANC győzött az ország legnagyobb városában, Johannesburgban, 121 mandátumhoz jutva, és 104 mandátumával a DA csak a második erő lett a 270 tagú közgyűlésben. A pénteki pretoriai szavazáshoz hasonlóan azonban itt is sikerült megszereznie a harmadik helyen végző Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) és több kisebb párt támogatását.


A dél-afrikai apartheid rezsim rasszista diktatúrájának 22 évvel ezelőtti bukása óta most először fordul elő, hogy nem az ANC irányíthatja Johannesburgot.


Az ország hat legnagyobb városa közül immár négynek - Johannesburg mellett Pretoriának, Fokvárosnak (2006 óta) és Port Elizabethnek - van ellenzéki polgármestere. Durban továbbra is az ANC kezében van, míg a Johannesburggal kelet felől szomszédos Ekhuruleni iparvárosi körzet helyhatósága kedden választ polgármestert.


Az apartheidellenes küzdelemben játszott szerepe miatt az 1994-ben lezajlott első általános választásokon tömegek voksoltak a Nelson Mandela vezette ANC-re. A párt támogatottsága azonban folyamatosan erodálódott a korrupciós botrányok, a stagnáló gazdaság, valamint az alapvető szolgáltatások hiánya miatt. Az ANC-től elpártoló szavazókat a DA vonzotta magához, amelynek az elmúlt időszakban a fehérek és a kevert etnikumúak mellett a hagyományosan az Afrikai Nemzeti Kongresszust támogató feketéket is sikerült megszólítania. A párt tavaly nevezte ki első fekete vezetőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában