Ország-világ

2021.01.22. 19:22

Politikai okokból terjeszt álhíreket és támadja a vakcinákat a baloldal

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta kizárólag aktuálpolitikai szempontok motiválják a baloldali politikusokat, ezért támadják minden fronton a járvány elleni védekezést, és ezért keltenek hangulatot bizonyos vakcinákkal szemben, illetve terjesztenek álhíreket – mondta élő videóelemzésében Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a magyarországi baloldal ezzel a magatartással nemcsak a magyar kormánnyal szemben foglal állást, hanem lényegében az összes meghatározó európai vezetővel, akik – miután a brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott – mind azt hangsúlyozzák, hogy a lehető legtöbb forrásból kell védőoltásokat beszerezni. Ezzel a magatartással a baloldali politikusok az emberek egészségét is kockáztatják, emiatt a támogatottságuk csökkenése várható – tette hozzá. A beoltottsági adatok kapcsán elmondta, a magyar oltási program rendkívül hatékony, Magyarország továbbra is a gyorsan oltó tagállamok közé tartozik az EU-n belül, az EU egésze azonban lemaradt – idézi a beszámolót az Origo.

Az Európai Unió lemaradt a fejlett világ más országaihoz képest

Deák Dániel videóelemzésében kiemelte, a Pfizer kereskedelmi gyakorlatára az EU szinte valamennyi tagországa panaszkodik, és nagyon sok országban, így például Olaszországban, Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is megbicsaklott a tömeges oltás, de az EU valamennyi tagországában akadozik az ellátás az elhibázott brüsszeli beszerzések miatt.

Emiatt az Európai Unió jelentősen lemaradt a beoltottság mértékét tekintve több fejlett országtól is, amelyek lényegesen sikeresebb beszerzési politikát folytattak – mondta.

A január 22-én reggel 9 órakor elérhető adatok alapján Izraelben már a lakosság közel 40 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltást, de például az Egyesült Arab Emírségekben is már közel az emberek negyede be lett oltva.

Szintén jóval sikeresebb vakcinabeszerzési politikát folytatott Bahrein, ahol már közel 9 százalékos az oltottsági szint, de hasonlóan magas az Európai Unióból nemrég távozott Egyesült Királyságban is. Az Európai Unió egyik fontos versenytársa, az Amerikai Egyesült Államok is lényegesen jobban áll, ott már 100 emberből 5 megkapta a védőoltást.

Az Európai Unióban ez a szám jelenleg a kettőt sem éri el – sorolta az adatokat Deák Dániel.

Magyarország gyorsan használja fel a rendelkezésre álló oltásokat, a védőoltások tavaly decemberi megérkezése óta

a leggyorsabban oltó uniós tagállamok között helyezkedik el hazánk – szögezte le a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Hangsúlyozta: több nyugat-európai országban ezzel szemben kudarcot vallott az oltási program, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban is komoly problémák voltak.

A magyarországi baloldal Európával megy szembe

A magyar kormány is osztja azt az álláspontot, hogy az EU által letárgyalt megoldások túl lassúak, ezért nemzeti hatáskörben gyorsítaná fel a hazai oltóanyag-ellátást, Gulyás Gergely pedig arról beszélt, hogy az Európai Bizottság lassúsága gátolja a tömeges oltás megkezdését – emlékeztetett Deák Dániel.

Hozzátette, Németország mindeközben támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás európai uniós engedélyeztetéséhez. Kiemelte azt is, hogy Sebastian Kurz és további három uniós kormányfő – a dán Mette Frederiksen, a görög Kiriákosz Micotákisz és a cseh Andrej Babis – levelet intézett Charles Michelhez, az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökéhez, hogy minél gyorsabb legyen a vakcinák engedélyeztetése.

Véleményünk szerint az Európai Tanácsnak csütörtökön határozott jelzést kell adnia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé annak biztosítása érdekében, hogy az oltóanyagok engedélyeztetési eljárása – nemcsak az Oxford/AstraZeneca, hanem minden más, a jövőben bejelentkező gyógyszergyártó cég esetén – olyan hatékonyan működjön, amennyire ez lehetséges – idézte a levelet a vezető elemző.

Ennek az európai törekvésnek megfelelően Magyarország tárgyal Oroszországgal és Kínával is a vakcinák kapcsán, Szijjártó Péter sikeres tárgyalásainak köszönhetően – a mai bejelentés alapján – pedig Oroszországból nagy számban érkezik vakcina hamarosan Magyarországra

– részletezte.

Mindezek fényében kijelenthető Deák Dániel szerint, hogy a magyarországi baloldal ismét ideológiai és politikai okokból támadja az orosz és kínai vakcinákat, ráadásul nem is a magyar kormánnyal, hanem gyakorlatilag az összes meghatározó európai vezetővel szálltak vitába, hiszen Európában mára mindenki azt akarja, hogy a lehető legtöbb forrásból érkezzen vakcina.

Az elemző szerint a baloldal ezzel a magatartással saját maga alatt vágja a fát, a járvány első hullámát követő időszakhoz hasonlóan most is a társadalmi támogatottságuknak a csökkenése várható.

Deák Dániel videóelemzése alább tekinthető meg teljes egészében:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában