Ország-világ

2018.12.04. 08:56

Penészgombával szennyezett Szafi és HR termékeket hívott vissza azonnali hatállyal a Nébih

A toxinos alapanyag egy angliai vállalkozástól érkezett hazánkba.

Jelenleg is zajlik a Nébih Szupermenta zabkása tesztje. A termékkör komplex elemzése során a szakemberek első lépésként a legfontosabb élelmiszerbiztonsági kritériumokat ellenőrzik. Ezek egyike a mikotoxin tartalom mérése.


Két terméknél felmerült a gyanú, hogy a felhasznált alapanyagok DON mikotoxin tartalma meghaladja az előírt uniós határértéket. A hivatal ellenőrei az érintett gyártóknál mintát vettek – többek között – a gluténmentes zabpehely, zabtöret és zabliszt alapanyagokból.


A Nébih Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában több tételben is határérték feletti DON mikotoxint mutattak ki. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte az érintett alapanyagok és az azokból készült termékek forgalomból való kivonását és fogyasztóktól való visszahívását.


A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar cég. A jelenlegi információk alapján tőlük egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból. Az előállítók az ellenőrzés után felfüggesztették azok felhasználását és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonása és visszahívása érdekében.


Az érintett cégek adatai, és a jogsértések részletes leírása elérhető a jogsértés listán.


A forgalomból kivont és fogyasztóktól visszahívott termékek listája az alábbi linkeken érhető el: 

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában