Ország-világ

2018.12.21. 11:30

Párizsi vérengzés - Őrizetbe vettek egy francia dzsihadistát Dzsibutiban

Őrizetbe vettek Dzsibutiban egy francia dzsihadistát, aki a gyanú szerint segítette a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége elleni 2015-ös támadást végrehajtó testvérpárt.

Őrizetbe vettek Dzsibutiban egy francia dzsihadistát, aki a gyanú szerint segítette a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége elleni 2015-ös támadást végrehajtó testvérpárt - jelentette be pénteken Florence Parly védelmi miniszter.


A 36 éves francia állampolgár, Peter Cherif - ismert még Abou Hamza néven - közeli kapcsolatban állt Chérif és Said Kouachival, akik 12 embert agyonlőttek, 11-et pedig megsebesítettek 2015. január 7-én a Charlie Hebdo szerkesztőségében.


Cherifet vasárnap vették őrizetbe - közölte egy meg nem nevezett forrás a Reuters hírügynökséggel. A francia hatóságok még az átszállítására várnak.


"Ezek nagyon jó hírek, mivel ez a terrorista fontos szerepet játszott a Charlie Hebdo elleni támadás kitervelésében" - mondta Parly az RTL francia rádiónak nyilatkozva. "Ez azt mutatja, hogy a terrorizmus elleni harc hosszú távú folyamat, és ha az ember elkötelezett marad, eredményeket ér el" - tette hozzá.


A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás két elkövetőjét két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk lelőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat.


A három napig tartó vérengzésben a támadókkal együtt 20-an vesztették életüket, köztük három rendőr és 21-en sebesültek meg. A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó dzsihadista merénylethullámnak, amelyben több százan vesztették életüket azóta.

Címkék#terror

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában