afgán konfliktus

2021.08.29. 10:15

Párizs és London egy kabuli biztonsági zóna létrehozását javasolja

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap közölte: Franciaország és Nagy-Britannia egy ENSZ ellenőrzésű biztonsági zóna kabuli kijelölésére tesz határozati javaslatot a világszervezet vezetője által hétfőre összehívott rendkívüli tanácskozáson, hogy védelmet biztosítsanak az Afganisztánt elhagyni próbáló embereknek.

„Határozati javaslatunk azt célozza, hogy kijelölésre kerüljön Kabulban egy ENSZ által ellenőrzött biztonsági zóna, amely lehetővé tenné a humanitárius műveletek folytatását” – mondta Macron egy a Le Journal du Dimanche (JDD) című francia újságban vasárnap megjelenő interjúban.

António Guterres, a világszervezet főtitkára rendkívüli tanácskozásra hívja össze Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, tehát a Biztonsági Tanács vétójoggal rendelkező, állandó tagjainak ENSZ-nagyköveteit.

Macron azt mondta szombaton, hogy országa előzetes megbeszéléseket folytat az Afganisztánban augusztus közepén hatalomra került tálibokkal az országban kialakult humanitárius helyzetről és további embereknek az országból való kimenekítéséről.

Az amerikai hadsereg a Joe Biden elnök által szabott keddi határidőig kivonja Afganisztánból utolsó, a kabuli repülőteret védő katonáit is. Franciaország, más országokhoz hasonlóan, már lezárta a kabuli repülőtérről bonyolított evakuációs műveleteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában