Ország-világ

2019.06.15. 09:00

Óvakodnak az óvadéktól

Jogerősen megállapította a bíróság, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Budapest közigazgatási határain belül a tömegszerencsétlenség miatt gyanúsított hajó kapitánya. Az óvadék fehér holló ritkaságúvá vált 2003-as bevezetése óta. Vajon miért?

Laczó Balázs

Jogerős: 15 millió forintos óvadék ellenében bűnügyi felügyelet alatt védekezhet a hajószerencsétlenség miatt gyanúsított kapitány. Az óvadékot 2003 júliusában vezették be Magyarországon, a zálog fejében a letartóztatást megszüntethetik, s a pénzt az együttműködő vádlott az ítélet után visszakapja – vagy elveszíti, ha mégsem volt együttműködő.


Ez ellen szólt az ellenérv, hogy a jómódúak fognak csak élni az eszközzel, de a jogalkotó előírta, hogy az összeget a vagyoni helyzethez is arányítani kell. Győrben 2003. július 16-án adtak helyt először egy embercsempész 2 milliós óvadékának, az első hónapban 9 kérelmet bíráltak el Győr-Moson-Sopron megyében, s 2-t hagytak jóvá. Az is megtörtént, hogy két embercsempész letette – vagy letették értük – az óvadékot Sopronban, mégis megszöktek.


Dr. Havasiné Kulcsár Petra, a Győri Törvényszék szóvivője úgy tájékoztatott: a nyomozási bíró sokéves praxisa során mindössze 10 kérelmet bírált el Győrben, s 3 esetben adott engedélyt óvadék ellenében a letartóztatás megszüntetésére. Az összegek jellemzően 2 és 5 millió forint között mozogtak, de felajánlottak egyszer 60 millió forintot is – amit viszont el kellett utasítani.

 

A hajószerencsétlenség gyanúsítottjának engedélyezték, hogy - korábbi nevén - lakhelyelhagyási tilalom mellett védekezzen az óvadék fejében. Fotó: Bors

A hajószerencsétlenség gyanúsítottjának engedélyezték, hogy – korábbi nevén – lakhelyelhagyási tilalom mellett védekezzen az óvadék fejében. Fotó: Bors


Dr. Horváth Csaba ügyvéd a Kisalföldnek azt mondta, pályája során nem volt dolga óvadékkérelemmel. Az ügyvéd szerint a népszerűtlenség fő oka: az óvadék letételének sokáig akkor adott helyt a bíróság, ha a letartóztatottnál legfeljebb a szökés és elrejtőzés veszélye állt fenn. A bűnismétlés és az összebeszélés, a tanúk megfélemlítésének kockázata már kizáró oknak számított, márpedig indítványában az ügyészség rendszerint két-három okot is megjelöl – talán nem véletlenül. A törvény ugyan nemrég változott, s nem nevesíti ezt a kritériumot, de kimondja, hogy az óvadék biztosítja a terhelt jelenlétét az eljárási cselekménynél. Vagyis a gyakorlatban most is az a helyzet, hogy a szökés és elrejtőzés mellett a többi esetnél nagyon csekély az esélye, hogy engedélyezzék az óvadékot.


Hasonlóan vélekedett dr. Gartner István ügyvéd: egy kezén megszámolható, hányszor fordult elő, hogy kérték és a bíróság engedélyezte is a lehetőséget. A tavaly júliusban életbe lépett BE hatálya óta ő például egyszer ajánlotta további garanciaként az óvadékot, ha a bíróság a bűnügyi felügyelet elbírálásánál szükségesnek tartja. A jogász úgy véli: túl magasak voltak a bíróság által előírt összegek – amiket tavaly július óta a védelem ajánl. Az utóbbi években az is közrejátszik a csökkenésben – mondja –, hogy terjedőben vannak az elektronikus nyomkövetők, s egyre gyakrabban engedélyezik, hogy a letartóztatást bűnügyi felügyeletre – házi őrizetre vagy lakhelyelhagyási tilalomra – változtassák, óvadék nélkül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában