Ország-világ

2018.11.10. 18:55

Osztrák kémügy: az osztrák államfő szerint nem kell dramatizálni a kémügyet

Őrizetbe vették az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet.

mti

Az osztrák államfő szerint nem kell dramatizálni annak a nyugállományú osztrák főtisztnek az esetét, akit azzal gyanúsítanak, hogy két évtizeden át kémkedett Oroszországnak. Alexander Van der Bellen az Ö1 osztrák rádiónak adott interjúban beszélt erről szombaton. "Jelen pillanatban nem látok okot a helyzet dramatizálására" - fogalmazott az államfő. Hangsúlyozta, hogy alapos vizsgálatot kell lefolytatni, mielőtt Bécs bármilyen intézkedést foganatosít az ügyben. Van der Bellen kérdésre válaszolva azt mondta, aligha lesz alkalma arra, hogy az ügyet megvitassa Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vasárnap Párizsban, az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségén.


A megemlékezésen több mint hetven állam és kormányfő vesz részt. Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken jelentette be, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki feltehetően a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának. Karin Kneissl osztrák külügyminiszter emiatt lemondta december elejére tervezett moszkvai látogatását, az orosz ügyvivőt pedig péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba. Szombatra virradóra letartóztatásba helyezték az ezredest, és az osztrák médiában olyan értesülések láttak napvilágot, hogy már beismerő vallomást tett. Egyes hírek szerint az ezredes Oroszországtól kapott berendezéseket használt a kémkedéshez. A Kronen Zeitung című osztrák napilap úgy tudja, hogy a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított bizalmas információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek a kilencvenes évek óta. Tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától.

Korábban

Őrizetbe vették az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet szombatra virradóra - közölte Robert Holzleitner, az ügyben illetékes salzburgi ügyészség szóvivője.


A gyanúsítottat részletekbe menően kikérdezik, az esetleges vizsgálati fogságáról későbbi időpontban fognak dönteni - tette hozzá Holzleitner. A kémbotrányról a nap folyamán telefonon egyeztetett orosz kollégájával Karin Kneissl osztrák külügyminiszter.


Kneissl a Szergej Lavrovval folytatott beszélgetésében hangsúlyozta: teljes körű együttműködést vár Oroszországtól az ügyben. Mint mondta, az osztrák kormány intézkedései világos tényeken alapszanak. "Ez a kémügy elfogadhatatlan beavatkozást jelent (Ausztria) belügyeibe" - emelte ki. Kneissl ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ügy nem befolyásolja a két ország kapcsolatát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megalapozatlannak nevezte a vádakat és elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Bécs az üggyel még az orosz fél értesítése előtt a nyilvánosság elé állt. "A két ország közt felmerülő bármilyen, tényeken alapuló problémát a már meglévő diplomáciai csatornákon keresztül kell elintézni" - idézi az orosz külügyminisztérium közleménye Lavrovot.

Illusztráció

Pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben sajtóértekezleten bejelentette, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki a vád szerint a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának. Kneissl az ügyről értesülve lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását.


Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba. Ausztria, amely nem tagja a NATO-nak és számos nemzetközi szervezetnek ad otthont, régóta fontos színtere a különböző titkosszolgálatok kémtevékenységeinek, és a hidegháború idején a keleti és a nyugati tömb közötti találkozópontként szintén meghatározó szerepet töltött be.


Márciusban Bécs nem csatlakozott az EU azon tagállamaihoz sem, amelyek a Szkripal-ügyre válaszul orosz diplomatákat utasítottak ki. Kurz és Kneissl akkor azt hangsúlyozta, Ausztria szeretné nyitva hagyni a kommunikációs csatornákat Oroszországgal.

Címkék#Ausztria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában