Ország-világ

2021.06.06. 13:21

Országos összefogás valósult meg a Covid-árvák ügyében

Felnőtté válásukig támogatnák a járvány miatt árván maradt gyermekeket.

Budapest, 2021. május 12. Áder János köztársasági elnök, a Regőczi István Alapítvány alapítója, valamint felesége, Herczegh Anita és Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus, klímakutató, az alapítvány kurátorai (b-j) sajtótájékoztatót tartanak a Sándor-palotában 2021. május 12-én. Megkezdi működését a koronavírus miatt árván maradt gyerekeket segítő Regőczi István Alapítvány - jelentette be az államfő. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Eddig több mint kétszázmillió forint adomány folyt be a Covid-árvák támogatására. A járvány következtében mintegy nyolcszáz gyermek maradt árván és ötszáz család érintett – mondta Herczeg Anita az Origónak adott interjúban.

Herczeg Anita elmondta, hogy már akkor érkeztek segítségkérő megkeresések, amikor még csak bejelentették az alapítvány létrehozását. Ekkor a férje, Áder János köztársasági elnök az elnöki keretéből nyújtott segítséget a családoknak, azóta pedig országos összefogás jött létre.

„Nagyon sok felajánlás érkezett, a nagyvállalkozók, cégek főként anyagi támogatást ajánlottak fel. Jó érzés látni, hogy az egész ország megmozdult a Covid-árvák érdekében. Országos összefogás valósult meg, pártállástól függetlenül támogatnak minket a polgármesterek is. Mindez nagyon nagy optimizmusra ad okot” – mondta Herczeg Anita.

Az interjúból kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyermekek támogatása egyedülálló kezdeményezés a világon. „Egyelőre nem ismerek hasonló külföldi példát. Arról sem hallottam, hogy esetleg valaki a mi példánkat átvenné, de lehetséges, hogy van ilyen” – mutatott rá a köztársasági elnök felesége.

A segítségre szoruló árvák elérése érdekében az alapítvány már elkezdte a tárgyalásokat a hazai karitatív szervezetekkel: a Vöröskereszttel, a Máltai Szeretetszolgálattal, az Ökumenikus Segélyszervezettel, a Katolikus Karitászszal, a reformátusokkal és a baptistákkal. „Az a cél, hogy az ő szervezetrendszerük segítségével érjük el azokat, akiknek a legnagyobb segítségre van szükségük” – mondta Herczeg Anita, és hozzátette, hogy a gyermekjóléti és családsegítő központok vezetőivel is tárgyalnak.

A köztársasági elnök felesége hangsúlyozta: minden forrást szeretnék az árván maradt gyermekek támogatására fordítani, ezért nem gondolkodnak olyan országos hálózat megvalósításában, amelynek a működtetési költségei a támogatások egy részét felemésztenék. „Azt szeretnénk, hogy száz forintból száz forint jusson az árva gyermekeknek” – mutatott rá.

Az alapítvány céljáról Herczeg Anita elmondta: úgy tervezik, hogy az alapítvány két évtizeden keresztül működik: a most árván maradt csecsemőket egészen felnőtté válásukig szeretnék segíteni, támogatni.

„Az igazán jó megoldás, ha hosszú távú támogatókat találunk” – tette hozzá.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök, a Regőczi István Alapítvány alapítója, valamint felesége, Herczegh Anita és Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus, klímakutató, az alapítvány kurátorai sajtótájékoztatót tartanak a Sándor-palotában 2021. május 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában